Bez realitky nebo s odborníky?

Co vlastně za mně realitní makléř udělá? Respektive co všechno si sám musím zařídit, pokud se rozhodnu prodávat nemovitost svépomoci?

Cílená propagace v Plzni

Vážení čtenáři,

Často se stanu svědkem diskuse, mezi zastánci a odpůrci prodeje nemovitosti prostřednictvím realitní kanceláře. Možná si myslíte, že se Vás v dnešním článku budu snažit přesvědčit o tom, že máte prodávat pouze přes RK. Přesvědčovat Vás nebudu, spíše Vám zkusím nastínit, na co si musíte dát pozor, pokud se rozhodnete realizovat prodej svépomoci. Ostatně my Češi jsme známí tím, že jsme národem kutilů, kteří svépomocí byli zvyklí řešit vše od stavebních prací, oprav domácích spotřebičů, oprav automobilů až po háčkování svetrů. Doba před rokem 89 nám ani moc alternativ nedávala. Člověk neměl možnost zajet do hobbymarketu po strop plného materiálu, těžko si mohl představit, že mu dřevostavbu dovezou na pozemek kamionem a za pá dnů řemeslníci smontují hotový dům a nebo že si nový svetr koupí kliknutím na internetu.

Uteklo necelých 30 let a doba naše nákupní a tržní chování posunula do jiných rozměrů. Pro řešení problému svépomoci již nám často chybí dva základní faktory. Čas a odborné zkušenosti v daném odvětví. Jistě mi dáte za pravdu, že do opravy dnešní aut plných elektroniky si už sami netroufnete a obrátíte se na odborníka. Stejně tak i do rekonstrukce bytového jádra se pouští čím dál méně kutilů a volají řemeslníky, jelikož svůj volný čas chtějí trávit s rodinou a přáteli.

Podobně je to i s prodejem nemovitosti. Dřív byl prodej úkolem pro notáře, prodejní cenu nemovitosti v podstatě určil znalec a tím pádem realitní kanceláře neexistovali - nikdo je nepotřeboval. Po roce 1990 začali vznikat realitní kanceláře a začal se rozvíjet realitní trh. Bohužel vznikali i takové realitky, jejichž cílem bylo rychle zbohatnutí na úkor klientů. Mnoho lidí na nepoctivé a někdy i nelegální jednání těchto subjektů doplatilo a vrhlo to tak negativní stín na celou realitní branži. Proto, tak jako v každém oboru, důkladně zvažujte a vybírejte odborníka, který se o prodej Vaší nemovitosti postará.

Co vlastně za mně realitní makléř udělá? Respektive co všechno si sám musím zařídit, pokud se rozhodnu prodávat nemovitost svépomoci?

Umím určit správnou cenu nemovitosti? Profesionální makléř Vám pomůže určit cenu, tak, aby jste ji neprodali pod cenou, ale zároveň aby cena nebyla nereálná a vy tak ztráceli čas hledáním neexistujícího kupce.

Dokážu oslovit maximální množství zájemců? Pokud nechcete prodat pod cenou je potřeba zajistit komplexní marketing a nespoléhat se jen na neplacené realitní portály, kde je sice inzerce zdarma, ale nikdo tam nechodí. Při prodeji nemovitosti platí, čím více lidí inzerci vidí - tím více bude prohlídek - čím více prohlídek - tím větší šance na prodej.

Mám čas na komunikaci se zájemci, odpovídání na emailové dotazy klientů, drnčení telefonu v pracovní dobu? Mám čas na několik prohlídek týdně, kde se zájemcům musím časově přizpůsobit?

Vím, jaké podklady musím zajistit pro samotný prodej? Aktuální list vlastnictví, nabývací titul, průkaz energetické náročnosti budovy, případně geometrický plán apod.

Mám spolehlivého advokáta, který zajistí sepsání kupní smlouvy? Zajistí mi úschovu peněz, aby byly chráněny obě strany transakce? Co když zaplatím advokátovi přípravu smluv a kupec se před podpisem rozmyslí? Kdo mi to uhradí?

Umím zajistit kupujícímu financování nemovitostí? Samozřejmě můžete říct, že to už je jeho problém, ale tím pádem se ochuzujete o početnou skupinu zájemců, kteří nemají hotovost a neumí si poradit s financováním a koordinací financování s Vaším prodejem.

Jste schopní obchodníci? Co když Vás ostřílení zájemci budou tlačit s cenou dolů? Kdo bude hájit Vaše zájmy a argumentovat za Vaši nabídkovou cenu? Někdy totiž vidina jistých peněz může klienta zlomit ke zbytečné slevě a připravit se tak o nezanedbatelnou sumu. A nebo naopak nemám k nemovitosti příliš citový vztah, který mi brání racionálně uznat, že mírná sleva mi ušetří měsíce čekání? Poznáte, jestli je správná doba slevit nebo ještě počkat? Umím si zájemce prověřit, abych věděl, že má opravdu zajištěné financování a netahá mě jen za nos?

Vyznám se na úřadech, dokážu zajistit přepis nemovitosti, energií, sepsat vhodný předávací protokol?

Není toho málo, co říkáte? A to jen stručný výčet toho, co za Vás profesionální makléř udělá. Už jen správné určení tržní ceny Vám může ušetřit daleko více peněz, než zaplatíte realitce za provizi a kvůli kterému o samoprodeji uvažujete. Než se rozhodnete pro jednu z variant zkuste si na papír napsat, co vše zvládnete sami, kolik Vás to bude stát a nebo zda se rozhodnete přenechat tyto starosti odborníkům, kteří Vám zajistí komplexní servis za odpovídající odměnu. Pokud se na prodej “svépomocí” necítíte, neváhejte se obrátit na naše makléře. První schůzka je vždy nezávazná a dostane odpovědi na spousty Vašich otázek.

www.razka.cz / info@razka.cz 

Autor: Pavel Smíšek Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 7 roky

    Zajímalo by mě, co si autor myslí o zvyšujících se úrokových sazbách hypoték, půjdou v nejbližších měsících ceny domů a bytů dolů? https://www.hyperfinance.cz/magazin/cnb-zvysila-urokove-sazby-a-pujcky-opet-podrazily/

    • Před 7 roky

      Hypotéky nám lehce zdražují, s růstem se dá počítat i v roce 2018. To samozřejmě brání určité skupině klientů v dostupnosti bydlení. Zásah ale není tak velký, aby se nemovitosti v dohledné době zlevnili. Převážně ve velkých městech se dá příští rok počítat s lehkým růstem nebo stagnací cen. Velká poptávka a malá nabídka ceny nepustí dolů. Se snížením cen tedy v blízké době nepočítejte. Pokud je otázka míněna jako dotaz zda je teď vhodná doba prodat, tak ano. Horší je to pro ty, kteří chtějí bydlení koupit, protože se aktuálně nacházíme těsně u bodu zlomu.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 27.11.2017 12:57




1 (2)
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka