Falešný bankéř vylákal z ženy na Klatovsku 450 tisíc

Pachatel chtěl vyvolat v ženě pocit, že ochraňuje její finance. Doporučení, jak nebýt další obětí podvodníků.

Jarní servisní akce AUTO CB

Policisté z oddělení hospodářské kriminality prověřují podvod, kdy se pachatel vydával za bankéře a klamným způsobem vylákal od poškozené 450 000 Kč.

Počátkem měsíce srpna telefonicky kontaktoval ženu neznámý muž, který se vydával za pracovníka bezpečnostního oddělení banky a ona sama muži sdělila, v jakém peněžním ústavu má účet.

O hodinu později volal neznámý muž s tím, že je z uvedené banky a tvrdil, že někdo chce čerpat její přednastavený úvěr a instruoval ji, aby se přihlásila do svého účtu a zabránila takto jeho vyčerpání.

Žena uvedla, že údaje k přihlášení nezná a muž ochotně poslal na její e-mail zprávu s bezpečnostním kódem k obnovení hesla ke vstupu do internetového bankovnictví. Následně žena bezpečnostní kód falešnému bankéři nadiktovala a tento řekl, že bude zřejmě volat policie a další zástupce jiné banky.

Pachatel ženu navedl, aby dojela na pobočku do jiného města, kde bude čerpat úvěr z důvodu, aby tento nebyl poskytnut jiné osobě. Žena skutečně dojela na jinou pobočku, kde v peněžním ústavu vybrala 300 000 Kč v hotovosti a 150 000 Kč vybrala z peněžního bankomatu.

Podle dalších telefonických pokynů pachatele žena uvedenou částku postupně vložila do bitcoinmatu na dvacet kryptoměnových peněženek v celkové částce 450 000 Kč.

Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.


Doporučení:

Nereagujte na podvodníky, můžete přijít o svoje úspory!
Skutečný bankéř nikdy telefonicky klienty nekontaktuje, nežádá přístupová hesla a kódy do internetového bankovnictví.
Falešný bankéř  chce ve vás vzbudit důvěru a pocit, že  pomáhá ochránit finance na účtu. Pachatel telefonuje pod záminkou napadení vašeho účtu či podezřelé transakce a představuje se jako pracovník banky nebo policista. Policisté zaznamenali případy, že pachatelé volají z čísla podobného nebo stejného, jako má vaše banka či policie. Po vyvolání pocitu důvěry přesvědčí útočník poškozené k převedení peněz na účet, jenž patří jemu.
Nesdělujte neznámé osobě, v jakém peněžním ústavu máte účet.
Podezřelé může být, že pachatel udržuje s poškozeným několik dlouhých telefonických hovorů.
Pro případ možného podvodu, tak komunikaci s útočníkem zálohovat – doklady o platbách, zprávy na e-mail a další materiály a takto zabránit zničení a vymazání důkazů.


OCHRAŃTE SVOJE ÚSPORY
:

Pokud někdo žádá jménem vaší banky nebo Policie ČR přístupové údaje do internetového bankovnictví nebo o platební kartě či platební transakci z důvodu podezřelého útoku na účtě – okamžitě kontaktujte nebo osobně navštivte příslušnou banku, kde si ověříte pravdivost tvrzených informací nebo oznamte případ na Policii ČR na číslo 158.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 13.08.2022 07:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka