Jak řešit rozvržení osvětlení v dětském pokoji?

Chystáte se zařizovat, nebo už zařizujete dětský pokoj? Pak byste měli dopředu promyslet také rozvržení osvětení a jeho realizaci. Osvětlení hraje totiž důležitou roli v použitelnosti dětského pokoje, ale taky v tom, jak se v něm bude dítě cítit.

Jarní servisní akce AUTO CB

Před návrhem osvětlení promyslete barvu LED diod

Při dnešních cenách elektrických energií už je LED osvětlení prakticky jasnou volbou a o klasických žárovkách nemá smysl ani uvažovat. Jen je třeba si před nákupem zvolit vlnovou délku, resp. barvu, kterou budou daná světla svítit a tu pokud možno držet jednotnou v celém pokoji. Nejdoporučovanější je neutrální bílá, případně můžete volit ještě teplejší bílou. V tomto lze jedině doporučit koupit 2 různé žárovky a vyzkoušet si přímo u Vás doma, která barva LED diod Vám bude nejlépe vyhovovat. Zkuste nahlédnout např. na eshop svetla-elektro.cz - tam mají hodně světel i samostných žárovek. Určitě se vyhněte studeně bílé (ta se hodí v některých případech na vánoční osvětlení, případně některé venkovní dekorace, ale pro osvětlení interiéru příliš vhodná není- působí zkrátka příliš studeně a nepřirozeně).

Stopní světla s integrovanými, nebo výměnnými LED žárovkami

Výhodou led diod je mimo jiné jejich životnost, která je udávána běžně v desítkách tisíc hodin). Viz. například detaily na wikipedii ZDE. Nicméně taková doba svícení není nijak zaručena a je lepší počítat s tím, že bude nutno LED diody časem vyměnit. A vždy je pak mnohem snazší vyměnit žárovku, než kupovat a měnit celé světlo, což znamená vrtání nových děr pro jeho uchycení. Nenechte se tudíž zlákat nízkou cenou, případně výjimečným vzhledem a vždy se snažte kupovat LED světla s vyměnitelnými žárovkami. Toto není tak důležité například u stolní lampy, kterou máte jednoduše položenou na stole a až za několik let odejdou led diody, tak jednoduše koupíte novou a vyměníte ji. Podobná situace je pak u různých dekorativních osvětlení, která se dnes často s výměnnými žárovkami ani neprodávají.

Autor: Věra Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka