Jak vybrat vitamíny pro děti na posílení imunity

Dětská imunita je citlivá věc. Nad jejím posílením byste měli přemýšlet nejen s příchodem podzimu a následné zimy, kdy bývá nachlazení nejčastější, ale povědomí o posílení imunity u dětí se určitě hodí mít během celého roku. V dnešním článku vám poradíme, jak posílit imunitu u těch nejzranitelnějších – našich dětí.

Cílená propagace v Plzni

Jaké vitamíny jsou pro děti důležité?

Nachlazení, chřipka a další zdravotní neduhy – to jsou přesně ty chvíle, kdy je dobré vědět, jaké vitamíny na imunitu dopřát dětem a posílit tak jejich obranyschopnost. Ne každý rodič ale ví, jaké vitamíny jsou pro děti důležité a jak správně doplňky na imunitu vybírat. U dětí, jejichž imunitní systém se vyvíjí až do 12 roku života, jsou důležité zejména tyto vitamíny:

  • Vitamín C
  • Vitamín D
  • Komplex vitamínů skupiny B

Vitamíny lze doplnit i ze stravy

Ne vždy je hned nutné spoléhat se na vitamíny pro děti v podobě různých doplňků. Najdou se totiž rodiče, kteří se mnohem raději se svými dětmi vydají přirozenou cestou a zajistí přísun důležitých látek prostřednictvím vyvážené stravy. Je to samozřejmě v pořádku, vitamíny na imunitu lze skutečně nejen dětem, ale i dospělým, zajistit kvalitní, pestrou a vyváženou stravou s obsahem potravin, které jsou bohaté na vitamíny i minerální látky. Zdravá výživa je pro dítě důležitá a rodiče by skladbu jídelníčku neměli podceňovat.

Jak vybrat vitaminové doplňky pro děti?

Každý rodič chce pro své děti jen to nejlepší. Záleží nám na jejich zdraví a ve chvíli, kdy se rozhodneme vybrat nějaké doplňky stravy na podporu imunity nebo multivitaminy pro děti, pak se zajímáme o to, který produkt bude ten nejlepší. Pokud se podíváte na internet, nebo zajdete do kamenné lékárny, bude vám nabídnuto několik produktů, které se mezi sebou liší značkou, cenou i složením.

Jak se mezi nimi vyznat? Nebojte se nechat si doporučit, dejte na doporučení kamarádek – maminek, spoléhejte se na ověřené značky, o kterých se často mluví. Zmíníme například Hlíváček sirup, Rakytníček, Preventan Junior, Vibovit, dobře známí Marťánci nebo možná pro někoho méně známý Terezia Baby Imun.

Berte v potaz věk dítěte

Oslabená imunita může potrápit dvouleté batole a zrovna tak i sedmiletého školáka. Když se objeví chřipka, léčba může být o to delší a náročnější u dětí všech věkových kategorií za předpokladu, že má dítě slabou imunitu a jeho tělo se virům a bakteriím nedokáže efektivně bránit. Podpora imunity je tak důležitá v každém věku.

Nicméně věk dítěte můžete brát v potaz s ohledem na to, jaký typ vitamínového doplňku mu budete podávat. Sirup na imunitu pro děti je vhodný pro ty nejmenší děti od jednoho roku, snadno se polyká, není zde riziko, že dítku „bonbonek“ zaskočí. U dětí starších tří let pak můžete zvolit želatinové vitamíny, které jsou podobné gumovým medvídkům a děti je zpravidla nemají problém sníst.

Pomoci mohou i bylinky

Dalším přírodním způsobem, jak dětem zajistit lepší obranyschopnost, je spolehnout se na bylinky na imunitu. Mezi vhodné bylinky patří meduňka, rakytník, echinacea nebo také heřmánek a lípa. Tyto bylinky jsou často obsaženy v doplňcích stravy, dětem lze připravovat i čaj ze sypaných sušených bylinek. Třeba takový dětský heřmánkový čaj je vhodný už pro děti od jednoho týdne věku, jiné bylinky jsou vhodné už pro větší děti.

Zajistěte dětem kvalitní spánek

Pokud chceme dětem zajistit lepší imunitu, není důležité pouze podpořit přísun vitamínu A, B a dalších, zajistit dostatek minerálů a dalších potřebných látek. Myslet bychom měli i na zdravý spánek, děti potřebují dostatek kvalitního odpočinku – zrovna tak jako my dospělí, ale ještě o fous více. Proto se postarejte o to, aby děti dobře spaly, aby měly vhodné prostředí pro spánek, místnost bez rušivých elementů, čerstvý vzduch a pokud možno také tmu. Spánek dětí je velmi důležitým faktorem, jeho nedostatek se může projevit nejen na podrážděnosti a špatné náladě, ale právě i na oslabené funkci imunitního systému a větší náchylnosti k různým nemocem.

Zdroj obrázku 1: Tomsickova Tatyana / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: Dmytro Zinkevych / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 3: Dmytro Zinkevych / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 4: Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka