Kamnařina bojuje s nedostatkem žáků. Škola v Horní Bříze proto nabízí stáže v zahraničí

Na klesající počty uchazečů o obory s výučním listem si dnes stěžuje celý tuzemský průmysl. Řemeslníků je málo, ale mistrů kamnářů ještě méně. Jednou ze škol, kde se toto řemeslo ještě učí, je SOU stavební Plzeň –pracoviště v Horní Bříze. Škola ale boj o žáky nevzdává a nabízí jim lákavé stáže v zahraničí.

Cílená propagace v Plzni

„Situace v oblasti odborného školství se zatím výrazněji nelepší. Přestože z trhu je patrné, že šikovný řemeslník může dosáhnout na lepší příjmy než absolvent leckteré vysoké školy, tak i nadále zájem o obory svýučním listem příliš neroste. My se s tím snažíme něco dělat, hlavně u oborů zaměřených na keramiku a kamnářství, protože jde o tradiční odvětví, která by v našem kraji neměla zaniknout. Navíc poptávka po absolventech těchto oborů na trhu je. Domácností, které chtějí krb či kachlová kamna, přibývá,“ shrnuje situaci Mgr. Ivana Škreňová, zástupkyně ředitele SOU stavebního Plzeň pro pracoviště v Horní Bříze. Kromě toho, že na studenty v Horní Bříze čeká přátelské, skoro až komorní prostředí, se dle slov paní Škreňové škola snaží zájemce o studium do školy nalákat i na odborné zahraniční stáže. „Musíme si uvědomit, že bez praxí Erasmus+ by se někteří naši žáci neměli vůbec šanci podívat na zkušenou do Evropy. Přitom poznávat nové postupy, zažít realitu v oboru v zahraničí a vyzkoušet si fungování v kolektivu zahraničních pracovníků je pro budoucí absolventy hodně přínosné. Kromě získání nových dovedností si účastníci také vyzkouší, jak by obstáli v oboru v cizině. Jedná se přitom o jedinečnou příležitost, protože ti, kdo jsou k účasti v projektu vybráni, mají veškeré náklady hrazeny z grantu Evropské unie,“ doplňuje Škreňová detaily o stážích, pomocí nichž její středisko láká ke studiu i nové uchazeče. V Horní Bříze se totiž podle jejích slov nic neutají, takže si o praxích v Portugalsku mladí studenti mezi sebou řeknou, zmíní se přátelům nebo se s takovou novinkou chlubí i sami rodiče. V současnosti končí svoji stáž v portugalských firmách Avifogo či Tulipa skupina kamnářů a keramiků, kteří se vrátí o víkendu. „V minulé skupině dostali žáci rovnou i nabídku zaměstnání od tamních firem. Uvidíme, s čím se vrátí tato skupina. Pro příští rok máme opět podanou žádost o podporu projektu praxí vzahraničí, tak uvidíme, zda nám bude schválena. Bez příspěvku z EU bychom ale dvoutýdenní pobyt v cizině žákům sami hradit nemohli. Doufáme tedy, že nám nová žádost o Erasmus+ bude schválena,“ dodává Škreňová.

O programu Erasmus+

Erasmus+ je vzdělávací program Evropské unie na období 2014–2020, který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu a mládeže. Je nástupcem Programu celoživotního učení, programu Mládež v akci a dalších. Škola v Horní Bříze realizuje projekt se zapojením systému ECVET, který dává budoucím zaměstnavatelům jasnou informaci, co se účastníci naučili. Více informací na www.naerasmusplus.cz.

Fotogalerie
Autor: Jan Pavlů Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka