Když zuby vnímají příliš

Dokáže vám nepříjemná bolest zkazit chuť výborné kávy, kopeček zmrzliny, na kterou jste se těšili? Když se náhlá prudká bolest objevuje příliš dlouho, bude čas navštívit zubního lékaře…

Jarní servisní akce AUTO CB

Je potřeba zjistit příčinu, kterých je ve hře víc. Zubní kaz, počínající parodontóza, zánět dásní nebo například dentinová hypersenzitivita. Pod složitým názvem se skrývá běžná citlivost zubů. Problém poměrně běžný, který trápí řadu dospělých, ale jen málo lidí s ním přijde do ordinace stomatologa, potvrzují zubaři z Plzně. Proč, když hypersenzitivita dokáže dost znepříjemnit život?

Mají snadnou odpověď: většina lidí je přesvědčená, že se zvýšenou citlivostí zubů nelze nic dělat. Vezmou si proto občas lék na bolest zubů a raději se vzdají horkých či studených nápojů, aby zuby nedráždily. Přitom pomoc existuje a není nijak náročná ??.

Začněte v ordinaci

Základem je návštěva stomatologa, jedině ten s jistotu vyloučí jinou příčinu bolesti zubů. Pokud diagnostikuje dentinovou hypersensitivitu, jedná se o obnažení měkčí vnitřní části zubu. Dentin je hned po sklovinou a dásněmi, uprostřed zubu, je mnohem měkčí a prochází jím miliony mikroskopických kanálků, které odpovídají za vedení nervových vzruchů. A ty reagují na horké nebo studené podněty krátkou, ale ostrou bolestí, která odezní spolu s působením podnětu.

Změna hygienických návyků a techniky čištění přinese úlevu

K citlivosti dochází při zvýšenému opotřebení skloviny a ustupování dásní. Opotřebení si způsobujeme sami, někdy nevědomky při nočním skřípání a silném zatínání zubů. Sklovina trpí i při příliš silném či nevhodném čištění a používání zubních past určených k bělení zubů. Lékař tedy začne s nácvikem správné techniky čištění, vyhází vaše zubní kartáčky a další pomůcky a vybere takové, které nebudou dál poškozovat a obrušovat zubní sklovinu.

Image title

Roli hraje i správný sklon kartáčku, směr pohybů při čištění, intenzita tlaku na sklovinu a výběr zubní pasty. Věřte, že se vám výrazně uleví se zubní pastou pro citlivé zuby, s měkkým kartáčkem s rovně střiženými vlákny. Lékař vám doporučí prostředky s vyšším obsahem fluoridů, kalcia a fosfátů, případně vám na postižená místa bude aplikovat lak. Prověří techniku čištění a jeho intenzitu.

Někdy je míň víc a přílišný zápal a tlačení, může škodit sklovině stejně jako úplná absence hygieny
. Rozhodně se nedoporučuje horizontální technika, ale věnovat péči všem částem zubu stejně tak dásním. Hygienu můžete ukončit použitím ústní vody pro citlivé zuby. Pravidelná návštěva dentální hygienistky uleví dásním od zubního kamene kolem krčků, který může způsobit paradentózu.

Jídelníček pod lupou

Zubní sklovinu a prostředí v ústech neprospívá sladké (cukr urychluje množení bakterií) a strava bohatá na kyseliny (citrusy, rajčata, jogurty, džusy, víno, limonády či zralé sýry). To je výzva pro úpravu jídelníčku; i drobné změny dokážou hodně. Stejně jako bylinky. Pro posílení imunity si uvařte čaj z třapatky, heřmánku, měsíčku, zlatobýlu, šalvěje, přesličky. Šalvěj má antiseptické, antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá likvidovat bakterie v ústní dutině. Heřmánek zklidní a stáhne dásně, tymián vydezinfikuje, a navíc je velmi silným lokálním anestetikem. Měsíček regeneruje sliznice, uklidňuje a je jedním z nejlepších léčivých podpůrných prostředků při zánětech dásní a bolesti zubů.

Komerční sdělení. Zdroj foto a text: inzerent

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka