Keramici z Horní Břízy na praxi v Portugalsku: jejich výrobky putují až za oceán

Horní Bříza je tradičně spjatá s výrobou keramiky. Keramické řemeslo se tam dodnes vyučuje na Středním odborném učilišti stavebním Plzeň, středisko Horní Bříza. Aby žáci získali doslova mezinárodní přehled o dění v oboru, tak jezdí na stáže až do dalekého severního Portugalska. Tento kraj je totiž produkcí keramiky světově proslulý. Výrobky žáků pak putují až do USA či Japonska.

Jarní servisní akce AUTO CB

Z praxe Erasmus+ v Portugalsku se vrátilo zpět do Horní Břízy 8 žáků. Pracovali v tamním keramickém závodu Tulipa a vyzkoušeli si práci v podniku doslova „od A do Z“. Účast na stáži přitom byla výběrová. „Jet na praxi do zahraničí je pro žáky velkou výsadou, protože nemusí zaplatit ani korunu. Stáže pro ně připravujeme zdarma. A kdo by se nechtěl učit přímo v centru vzniku proslulé portugalské keramiky? Zájem je proto velký a doufáme, že tím přilákáme ke studiu i žáky z devátých tříd základních škol, kteří se teprve rozhodují, kde budou od září studovat. Praxe probíhají u firmy Tulipa, která dodává své produkty na mezinárodní trhy, takže se výrobky našich žáků objeví i v USA či Japonsku,“ upřesňuje náplň stáží Mgr. Ivana Škreňová, zástupkyně ředitele SOU stavebního Plzeň pro pracoviště v Horní Bříze. Praxe ale nejsou jen o práci v dílně, jak potvrzují sami účastníci. „V Portugalsku nás okouzlila celková atmosféra, která tam panuje. Viděli jsme také spoustu památek a hlavně ochutnali portugalskou kuchyni, což je zážitek sám o sobě. Jelo nás na stáž osm a můžeme říct, že jsme opravdu vděční, že jsme mohli ty dva týdny na samém cípu Evropy strávit,“ dodává skupinka 7 dívek a 1 chlapce, kteří se ze zahraničí vrátili plni zážitků.

Středisko v Horní Bříze by rádo zajišťovalo praxe v zahraničí také v dalších letech. „Cílem je poskytovat kvalitní teoretickou i praktickou výuku. K tomu dnes patří i mezinárodní zkušenosti. A to i u oborů, jako je třeba kamnář. Proto doufáme, že budeme mít štěstí a náš projekt na příští školní rok bude schválen,“ doplňuje Ivana Škreňová plány školy v rámci programu Erasmus+. Zatím ale jen hádá, výsledky totiž budou známy až v květnu. I přesto ale věří, že se do Portugalska její svěřenci vypraví také v budoucích letech.

O programu Erasmus+

Erasmus+ je vzdělávací program Evropské unie na období 2014–2020, který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu a mládeže. Je nástupcem Programu celoživotního učení, programu Mládež v akci a dalších. Více informací na www.naerasmusplus.cz.

Fotogalerie
Autor: Jan Pavlů Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 30.04.2018 14:51




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka