Linky komiksu

Zásadní součástí komiksu je kresba. Kresba, která v sekvencích tvoří příběh, obrazové vyprávění. Komiksový autor je kreslíř – kreslíř figuralista, musí zvládnout udržet výrazný styl, atmosféru příběhu v obrazovém vyprávění v řadě za sebou jdoucích obrazových sekvencích. Jaké jsou a byly kresebné možnosti výrazného českého komiksu? Jak se umělci vzájemně inspirovali? A odpovídá publikovaný a populární výsledek komiksu jejich vlastnímu kresebnému dílu? Výstava v komparacích kresby a tištěných výsl

Jarní servisní akce AUTO CB

21/10/2022 - 29/01/2023
výstavní síň „13“
Autor:
  Eva Bendová, Václav Šlajch
Kurátor: 
Marcela Štýbrová

„Linky komiksu“ zkoumají vlivy, trendy a propojení českých a světových autorů napříč dějinami komiksu od poloviny 19. století až po současnost. Termín "linka" však neznamená jen pouhou kresebnou čáru, ale také kontinuální propojení jednotlivých autorů v čase a prostoru. Záměrem výstavy je prezentovat konkrétní (evidentní) příklady výtvarných vlivů – ať už přiznaných (např. forma citace, homage) či jinak doložitelných. Výstava sestává celkem ze čtyř stěžejních „linek“ – buschovsko-hergéovská, alšovsko-ladovská, moebiovsko-saudkovská a rychlošípácká.

V rámci každé linky jsou představení klíčoví autoři (Wilhelm Bush, Benjamin Rabier, Hergé, Charles Burns, Václav Šlajch, Tomáš Motal – Mikoláš Aleš, Josef Lada, Marek Čolek, Marek Rubec, Jiří Franta – Jean Giraud (Moebius), Kája Saudek, Libor Páv, Jan Patrik Krásný, Karel Jerie – Jan Fišer, Marko Čermák, Bohumil Konečný, Jiří Grus, Tomáš Staněk a další) buď originální kresbou, nebo tištěnými médii či konkrétními vydanými komiksy.

Na výstavě je k vidění přes 100 exponátů: kresby, grafiky, knihy, plakáty i komiksové sešity – například originální kresby k příběhu Rychlých šípů, plakáty a komiksy Káji Saudka, ale i díla od Mikoláše Alše a Bohumila Konečného ze sbírek ZČG.

 

K výstavě vznikla doprovodná publikace, která představuje prostřednictvím čtyř sešitů jednotlivé linky:
    http://http://www.zpc-galerie.cz/cs/pracovni-listy-k-vystave-linky-komiksu-2282

K výstavě byly připraveny pracovní listy pro školní mládež a zvídavé dospělé:
  http://http://www.zpc-galerie.cz/cs/pracovni-listy-k-vystave-linky-komiksu-2282

Fotogalerie
Autor: Ondřej Sutnar Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 07.11.2022 13:58




1 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka