Městský obvod Plzeň 3 se připojil k morální podpoře projektu „Nesoudíme. Pomáháme“

Obecně prospěšný projekt „Nesoudíme. Pomáháme“ nabízí pomoc ženám, které se dostaly v souvislosti s nečekaným těhotenstvím do složité životní situace a jsou například okolnostmi nebo rodinou nuceny k potratu. Záštitu nad projektem, jehož zřizovatelem je Hnutí Pro život ČR, převzal místostarosta MO Plzeň 3 Stanislav Šec a do projektu se aktivně zapojila i Gynekologicko-porodnická klinika FN Plzeň.

Cílená propagace v Plzni

„Projekt „Nesoudíme. Pomáháme“ podpořilo již 89 měst a obcí z celé České republiky a já jsem hrdý, že i Městský obvod Plzeň 3 vyjádřil svoji morální podporu této iniciativě. Věřím, že přispějeme k tomu, aby se informace o této bezplatné pomoci ženám v nouzi dále šířila,“ říká Stanislav Šec.

V rámci projektu „Nesoudíme. Pomáháme“ funguje Linka pomoci, na které ženy získají bezplatné a odborné informace o možnostech řešení jejich obtížné situace, včetně kontaktů na odborníky z různých oblastí, na které se mohou obrátit. Jsou to zejména gynekologové, genetici, sociální pracovníci, psychologové, rodinní a výchovní poradci, právníci, krizoví pracovníci azylových domů či duchovní.

„Ke službám, které ženám bezplatně poskytujeme, patří zejména psychoterapie, osobní konzultace, analýza výsledků prenatálních vyšetření, doprovázení těhotenstvím, doprovázení při prenatální i perinatální ztrátě, sociálně právní poradenství, ubytování v prověřených rodinách nebo finanční a hmotná výpomoc,“ vysvětluje Jaroslava Trajerová, vedoucí projektu „Nesoudíme. Pomáháme“ z Hnutí Pro život ČR.

Projekt „Nesoudíme. Pomáháme“ vznikl na základě dlouholetých zkušeností z poradny Linky pomoci. Více než 30 % žen, které se na linku obracejí (800108000,poradna@linkapomoci.cz), jsou ženy po prodělaném umělém ukončení těhotenství, které svého rozhodnutí zpětně litují a uvědomují si pod jak velkým tlakem okolí nebo okolností v danou chvíli byly. Zcelkového počtu více než 400 žen, které se ročně na Linku pomoci obrátí, se 80 procent cítí být pod tlakem, aby podstoupily potrat.

Velký význam má pro projekt „Nesoudíme. Pomáháme“ také spolupráce se zdravotnickými zařízeními. „Spolupráce s Gynekologicko-porodnickou klinikou FN Plzeň v čele s docentem Novotným si velmi vážíme. Můžeme pomoci jen ženám, které se o naší lince dozvědí a najdou odvahu zavolat. Doporučení od lékaře nebo sestry je v tomto případě zásadní,“ říká Jaroslava Trajerová. Pomoc pro těhotné ženy vpotížích vítá i zdravotnický personál, který většinou nemá čas ani možnosti řešit psychické, rodinné nebo sociální problémy žen, které zvažují umělé ukončení těhotenství.

Fotogalerie
Autor: Miroslav Knotek Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 01.07.2019 15:11




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka