Mistr republiky v canicrossu je z Plané na Tachovsku

Jan Danko z Plané se účastnil Mistrovství Republiky v canicrossu RNB. Ze své stanice přivezl do Hluboké nad Vltavou nejmladšího psa rasy sibiřský husky. Dexter páníčkovi ostudu neudělal, ačkoliv je menšího vzrůstu, s přehledem uběhl nejlepší čas.

Jarní servisní akce AUTO CB

Koncem září se v Hluboké nad Vltavou konalo Mistrovství Republiky v canicrossu RNB, na které se vydali se svými čtyřnohými kamarády sportovci z celé republiky. Na startu nechyběli ani zástupci Tachovska, z Plané přijel na závod Jan Danko se svým sibiřským huskym Dexterem. Ten účast na mistrovství dlouho zvažoval. "Když jsem se o závodě dozvěděl někdy na začátku léta, nastalo dilema. Zvažoval jsem, se kterým psem poběžím, protože canicross není jen o rychlosti psa a páníčka. Je to o tom, že si musí vše sednout, není tu žádný prostor pro chyby, nervozitu, ani o přehnaných ambicích. Po dlouhé úvaze padla volba na nejmladšího Dextra, vše jsem tak vsadil na jednu kartu. Bohužel, málem málem jsem na závody nejel, protože zranění z tenisu mě pak na dva měsíce vyřadilo ze hry, a tak jsme začali naplno trénovat až 14 dní před samotným mistrovství ČR. Trénink jsme tedy museli přizpůsobit na tak krátkou dobu a opět jsem musel zariskovat a doufat, že se zranění nevrátí na zpět," vypráví peripetie s přípravou na závod Jan Danko.

Pořadatelé pouštěli účastníky na trať vždy po dvaceti vteřinách, trať měřila čtyři kilometry. "My to odpálili někde uprostřed startovního pole. Dexter začal závodníky před námi doslova nahánět, najednou byl k nezastavení a na mně bylo jen držet krok a nespadnout na bahnité trase, což se mi ve finále podařilo. Dexter absolutně nejrychlejším časem v naší kategorii zavřel pusu všem pochybovačům o tom, že je malý a nezkušený. Po závodě už se mi hnaly hlavou myšlenky na druhý závod, ze kterého jsme startovali z první pozice. Nesměl jsem na sobě nechat znát nervozitu, i když já i Dexter jsme trochu velikostí závodu podléhali. Nicméně plán byl jasný. Nepřepálit začátek a postupně zrychlovat, protože náskok na druhého 30 sekund byl solidní, avšak již na druhém kilometru se nám ten náskok rozplynul. A loňský šampion předvedl neskutečný start , brzy nás se svým horským psem doběhl. V tu chvíli jsem musel opět zariskovat a běžet na maximum. Dexter také přepnul a jako by mi říkal, přece neskončíme na druhém místě," usmíval se Danko.

Mladý Dexter porazil loňského šampiona o 40 sekund, a tím se plánský tým Danko Dexter stali Mistry Republiky v canicrossu RNB.

Foto: archiv Danko

Autor: Martina Sihelská Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka