Nepomuk - rodiště sv. Jana Nepomuckého

Jižně od Plzně leží pod Zelenou Horou městečko, kde se narodil sv. Jan Nepomucký. Místo žijící kulturou čerpá z bohaté historie a zve k návštěvě řady muzejních expozic. V městském muzeu právě probíhá výstava fotografií Jindřicha Štreita a Fotoklubu Nepomuk.

Cílená propagace v Plzni

Novinkou letošní sezóny je bronzová plastika pravé tváře Jana Nepomuckého, která je k vidění ve Svatojánském muzeu. Jde o skutečnou podobu zrekonstruovanou podle kosterních pozůstatků sv. Jana. V Městském muzeu a galerii byla letos rozšířena expozice Liberator, kde jsou vystaveny trosky válečného letounu. V muzeu se můžete poznat středověkou podobu cisterciáckého kláštera a prostřednictvím velkoformátových fotografií nahlédnout do původních interiérů zámku Zelená Hora. Vystaveny jsou i jiné poklady z historie nebo pohádkové loutky. Replika opony divadla J. K. Tyla od Augustina Němejce je spolu s jeho obrazy součástí expozice   v rodném domě.

Bohatou sbírku historických motocyklů     a automobilů, výstavu modelů válečných letadel, dobové interiéry a galerii mají na Zelenohorské poště, kde přes léto funguje stylová kavárna.

Kolem Zelené hory vede naučná stezka  pro pěší, kola i kočárky a na ní navazuje    u splavu v Klášteře stezka Helenka (s povrchem pro kolečkové brusle). Centrem ještě prochází Městská naučná stezka zaměřená na historicky cenné stavby.

V létě žije Nepomuk kulturou. Každý pátek se na Malé letní scéně v centru koná koncert nebo divadelní představení. Na náměstí se každý měsíc pořádá farmářský trh s živou hudbou a pohádkou.        V létě se také konají hojně navštěvované Pivní slavnosti (20/7) a závod historických motocyklů Nepomucký trojúhelník (27-28/7). V galerii městského muzea     v létě vystavuje Jana Vacková (grafika, koláž, obrazy -  28. 6. - 18. 8.) a známý fotograf Jindřich Štreit (cyklus fotografií      Ze tmy ke světlu (23. 8. - 29.9.).

Bohatá síť pěších a cyklistických tras se vine malebnou okolní lesnatou krajinou    s chráněnými oblastmi, potůčky, studánkami a drobnými sakrálními památkami. V blízkosti se nachází řada známých hradů a zámků (Kozel, Nebílovy, Lnáře, Blatná, Radyně, Švihov).

Domácí kuchyni a příjemné ubytování nabízí Švejk restaurant a hotel U Zeleného stromu nebo Angusfarm v nedalekých Soběsukách.

Tipy na výlet do okolí

Tojice (nutrie, minizoo a hřiště) | Ždírecká ZOO (hravý lesopark) | Rozhledna Na Skále v Železném Újezdu | Chráněná krajinná oblast Brdy | Spálené Poříčí (zámek a naučné stezky) | Chanovice (skanzen lid. architektury, naučná stezka, muzeum, rozhledna) | Historická a modelová železnice Vrčeň | Hořehledy - golfové hřiště | Farma Olšovka (chov huculských koní, muzeum krojů) | Hořehledy (golfové hřiště) | autokemp Nový rybník

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 25.09.2019 14:56




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka