Otevřený dopis architektů kvůli rekonstrukci městských lázní podpořily profesní komory

V dubnu letošního roku několik desítek plzeňských architektek a architektů zveřejnilo otevřený dopis hejtmanovi a zastupitelům Plzeňského kraje, v němž podepsaní apelovali na vedení kraje.

Jarní servisní akce AUTO CB

A to aby přehodnotilo rozhodnutí nevypsat soutěž na návrh adaptace budovy někdejších městských lázní pro účely Západočeské galerie v Plzni a dalších institucí a v celé věci postupovalo maximálně transparentně. Během následujících týdnů pak téměř 60 signatářů podpořila jak Česká komora architektů (ČKA), tak Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT).

Předseda České komory architektů a někdejší pražský primátor Jan Kasl adresoval Krajskému úřadu Plzeňského kraje své stanovisko, v němž vyjádřil podporu otevřeného dopisu a zdůraznil význam architektonických soutěží a roli ČKA coby jejich garanta. Dobře vypsaná architektonická soutěž podle něj představuje nejlepší způsob, jak docílit kvality návrhu. Soutěž totiž přináší celou ška´lu koncepcˇni´ch prˇi´stupu°, a tedy i mozˇnost vy´beˇru konkre´tni´ho rˇesˇeni´, jehozˇ vy´sledkem je kvalitni´ realizace.

„V prˇi´padeˇ vyhla´sˇeni´ architektonicke´ souteˇzˇe nami´sto obchodni´ souteˇzˇe na vy´beˇr dodavatele s ji´m zvoleny´m projektantem, vybrany´mi na za´kladeˇ nejnizˇsˇi´ ceny, je prokazatelneˇ mozˇne´, di´ky odborne´ a neza´visle´ poroteˇ a anonymitě na´vrhu°, zi´skat optima´lni´ rˇesˇeni´ dane´ho zada´ni´,“ uvedl předseda ČKA. Kromě kvality na´vrhu patří mezi podstatne´ vy´hody souteˇzˇi´ podle Kasla prˇedevsˇi´m transparentnost vy´beˇru a participace odborne´ i laicke´ verˇejnosti.

Vedení kraje se však rozhodlo tyto výhody pominout a soutěž neuspořádat. Namísto toho sveˇrˇilo první fáze projektu rekonstrukce kulturni´ pama´tky a vy´znamne´ stavby konkre´tni´mu architektovi. Da´le chce postupovat metodou Design & Build, u níž se odpovědnost za přípravu projektové dokumentace a její naplnění částečně či zcela přenáší na zhotovitele stavby. Tento postup – stejně jako absenci architektonické soutěže – kritizuje i Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Jak upozornil její předseda Robert Sˇpalek, metoda Design & Build se aplikuje spi´sˇe na dopravni´, liniove´ stavby, kde jsou uzˇivatelske´ a technicke´ parametry jednoznacˇneˇ definovatelne´. „Podle nasˇich zkusˇenosti´ se rozhodneˇ nehodi´ na za´meˇry, ktere´ mohou mi´t celou rˇadu mozˇny´ch technicky´ch, provozni´ch i esteticky´ch rˇesˇeni´. Vzhledem k tomu, zˇe vy´sledna´ stavba bude vy´znamneˇ ovlivnˇovat zˇivot meˇsta a provozni´ na´klady mohou vy´znamneˇ zasahovat do rozpocˇtu samospra´v, bylo by vhodne´, aby vsˇechna mozˇna´ rˇesˇeni´ byla podrobneˇ posouzena neza´visly´mi odborni´ky,“ konstatuje Robert Sˇpalek.

Inženýrská komora zdůrazňuje i povinnost zadavatele hledat nejlepsˇi´ rˇesˇeni´ nejen z hlediska architektonicke´ho cˇi konstrukcˇni´ho, ale rovneˇzˇ optimalizovane´ a u´sporne´ co se ty´ka´ investicˇni´ch, provozni´ch a udrzˇovaci´ch na´kladu°. „Na´klady spojene´ s organizaci´ souteˇzˇe, jeji´mzˇ ci´lem je nalezeni´ nejvhodneˇjsˇi´ho rˇesˇeni´, tvorˇi´ zlomek celkove´ho rozpocˇtu stavebni´ho za´meˇru – vy´sledek naopak v naproste´ mi´rˇe prˇekona´va´ pu°vodni´ prˇedstavy, posouva´ a rozvi´ji´ pu°vodni´ ideu,“ upozornˇuje Libor Kuba´t, prˇedseda Komise pro za´kon o zada´va´ni´ verˇejny´ch zaka´zek CˇKAIT. Ostatně i v Plzni a Plzenˇske´m kraji prˇedcha´zely soutěže či soutěžní dialogy rˇadeˇ vy´znamny´ch realizaci´. 

Obě profesní komory nabízejí zadavatelu°m odborne´ konzultace a pomoc s organizaci´ souteˇzˇi´ o na´vrh rˇesˇeni´.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka