Památkáři v Plzni připravili na pondělí Den otevřených dveří U Zlatého slunce

V pondělí 19. října provedou plzeňští památkáři zájemce historickým měšťanským domem U Zlatého slunce od sklepů po půdu, představí jim také spravované dokumentační fondy, pozvou je do odborné knihovny apod.

Jarní servisní akce AUTO CB

Prohlídkový okruh zahrnuje mázhauz, sklepy, dvůr, bývalé černé kuchyně, sekretariát ředitele a možnost nahlédnout do ředitelny s nástěnnými malbami, pracovnu redaktora, pavlače, možnost nahlédnout do kanceláří odborných zaměstnanců Národního památkového ústavu, zasedací místnosti a místností s dokumentačními fondy (fototékou, archivy plánů a průzkumů).

První část prohlídek: 8-13 hodin (pro předem registrované skupiny žáků středních škol v Plzni). Druhá část prohlídek: 14-18 hodin (pro veřejnost se začátky ve 14, 14.30, 15, 15.30, 16, 16.30 a 17 hodin). Maximální počet účastníků je 20 osob v jedné skupině. Časové vstupenky (datum, hodina, název akce) budou k dispozici ve vrátnici (Prešovská 7, Plzeň) v den konání prohlídek, které trvají asi 50 minut. Průvodci budou Mgr. D. Růžička a Ing. arch. L. Růžičková.

Stručně z historie domu U Zlatého slunce v Plzni: Dům zaujímá nároží Sedláčkovy a Prešovské ulice. Z gotické stavební etapy, která odpovídala typu domové dispozice na široké parcele se střední vstupní síní, se celistvěji zachovalo nebo bylo zjištěno v suterénu a v přízemí původní, pravděpodobně dvoudílné jádro. Zásadní pozdně barokní přestavba proběhla v roce 1777. Podle stylových znaků se za jejího autora považuje plzeňský stavitel Antonín Barth (1735/6-1813). Na průčelí do Prešovské ulice je vysoká nika s konchou, kterou zdobí domovní znamení - plošný zlacený reliéf slunce. Hlavní místnosti v předním domě mají poměrně náročnou starou malířskou výzdobu stěn. V nedávné minulosti nebyl dům využíván a chátral. Zubožené památky se ujali plzeňští památkáři v roce 1998. Krátce nato zajistili její celkovou obnovu. Dům U Zlatého slunce slouží Národnímu památkovému ústavu, územnímu odbornému pracovišti v Plzni - a tím i veřejnosti - dodnes. V mázhausu se pořádají fotografické výstavy, sklep je využíván pro pořádání odborných přednášek a konferencí. Dům patří mezi nejlépe udržované památky v historickém jádru Plzně.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka