Plzeň pronajímá tři tisíce nájemních bytů, pro zájemce o městský byt otevřela Kontaktní místo pro bydlení

Město Plzeň od května změnilo pravidla pro nakládání s městskými byty, kterých vlastní řádově tři tisíce.

Cílená propagace v Plzni

Zájemci už nemusí na Bytovém odboru Magistrátu města Plzně podávat žádost, ale mohou se zaregistrovat a byt si vybírat na realitním portálu města (https://byty.plzen.eu/). V souvislosti s tím vzniklo Kontaktní místo pro bydlení, které sídlí v Jagellonské ulici 8, kde s registrací či přihláškou na byt zájemcům pomohou pracovníci bytového odboru. Kontaktní místo je žadatelům k dispozici každé pondělí a středu od 8 do 17 hodin.

„Město Plzeň se snaží v oblasti bytové občanům zjednodušit přístup k městským bytům. Nový model s sebou přináší transparentnější a uživatelsky srozumitelnější systém. Vše je nyní možné vyřídit elektronicky, občané si ale mohou také osobně přijít říci o radu a pomoc s vyplněním registrace na městský byt do nového Kontaktního místa v Jagellonské ulici,“ přiblížil primátor města Plzně Martin Baxa.

„Občané mohou díky novým pravidlům, včetně domácností s nižšími příjmy, aktivně vybírat, kde chtějí bydlet. Upustili jsme od modelu, že si zájemci podají žádost a čekají, jaký byt jim bude přidělen od města. Každá podaná registrace na byt je bodována. Hodnotí se zejména zdravotní stav žadatele, jeho bytová potřeba, finanční i životní situace a podobně. Zároveň je možné registraci pravidelně a neprodleně aktualizovat, jakmile dojde k jakékoli změně. Když se zájemce jednou zaregistruje, dostane kód a díky němu se může přihlašovat na vybraný byt. Připravili jsme také novou podobu realitního portálu, volné byty tam jsou nafocené a podrobně popsané, zájemci si mohou vybrat, který byt jim vyhovuje, a následně si ho fyzicky prohlédnout. Dozvědí se tam i výši nájemného, výši dalších plateb a také termíny prohlídek. Chceme, aby bydlení bylo dostupné, proto je nájemné v městských bytech nižší než to komerční. Stanovili jsme ho měsíčně na 86,86 korun za metr čtvereční. V případě bytů vizualizovaných je to 126,96 korun, a to z důvodu většího standardu. Jde o byty, které procházejí přestavbou. Zájemce vidí předem, jak bude byt vypadat. Nastěhuje se až po dokončení kompletní rekonstrukce. Byty bezbariérové a byty zvláštního určení pro příjemce starobního důchodu nebo invalidního důchodu třetího stupně mají nájemné nižší – měsíčně se v nich za metr čtvereční platí 50 korun,“ vysvětlil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města David Šlouf.

Pro potřeby pomoci občanům s podání žádosti na městský byt vzniklo v květnu nové Kontaktní místo v Jagellonské ulici 8. „Zájemcům s registrací pomůže pracovník oddělení nájmu bytů a zároveň je přítomen i sociální pracovník, který je připraven s klientem probrat jeho životní situaci a pomoci mu s řešením problému. Naše Kontaktní místo je otevřeno každé pondělí a středu od 8 do 17 hodin,“ řekl Zdeněk Švarc, vedoucí Bytového odboru Magistrátu města Plzně.

Zájemce o nájem městského bytu nesmí být vlastníkem nemovitosti (rodinného domu, bytové jednotky). Registrovat na byt se mohou lidé s hendikepem, jimž jsou určeny byty bezbariérové či byty upravitelné tak, aby v nich mohli žít lidé se zrakovým postižením, nebo lidé pečující o postiženou osobu. O městské byty mohou dále žádat senioři, a to již dva roky před nástupem do penze. „Chceme pomáhat také mladým lidem, hlásit se mohou lidé do 35 let věku, a to jak rodiny s malými dětmi či mladé páry, ale i jednotlivci. Díky novému systému registrací získá město i zpětnou vazbu a zjistí, o jaké nájemní byty je největší zájem,“ doplnil radní David Šlouf.

Město Plzeň má ve svém vlastnictví řádově tři tisíce bytů, v Plzni je celkově 73 tisíc obydlených bytových jednotek dle posledního sčítání lidu. „Ročně se městu uvolní 100 až 150 bytů,“ dodal Zděněk Švarc.

Město Plzeň buduje další městské byty. „Ojedinělým projektem je revitalizace čtvrti Zátiší za 405 milionů korun, kde vznikne 183 nových bytů. Počítáme s dokončením v roce 2022. Byty rekonstruujeme i v lokalitě Plac, která je ohraničena ulicemi Plachého a Korandova. V Plachého jsme opravili již 60 bytů, stejný počet bytů opravíme i v ulici Korandově. V současné době také probíhá dostavba bytů na Nové Hospodě v Prostřední ulici 48. Vzniká tam 20 bytů zvláštního určení pro osoby se zdravotním postižením. Inspirovali jsme se v zahraničí, a tak jsme k projektu přizvali Západočeskou univerzitou v Plzni, jež otevírá nový studijní obor sociální práce. Dva byty pronajmeme za výhodných podmínek univerzitě, která tam umístí své studenty. Ti budou pomáhat seniorům. Na stejné adrese najde své zázemí i Dobrovolnické a mezigenerační centrum TOTEM, z. s. Město Plzeň už v Prostřední ulici 48 každý pátek organizuje sociální poradenství. Dalších osm sociálních bytů stavíme v ulici U Radbuzy. Rozestavěno v tuto chvíli tedy máme více než dvě stě bytů a sto dvacet bytů prošlo či projde rekonstrukcí,“ uzavřel radní David Šlouf.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 06.07.2020 14:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka