Plzeňská cyklojízda upozornila na překážky v cyklodopravě

Asi stovka kol a koloběžek projela v úterý 22. září po 17 hodině ulicemi centra Plzně. Cílem bylo upozornit na překážky v cyklodopravě a ukázat kolo jako rovnoprávný dopravní prostředek. Akci pořádal spolek Plzeň na kole v rámci Evropského dne mobility, Dne bez aut a Zářijové výzvy Do práce na kole.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Na cykloshromáždění u Andělíčka na náměstí Republiky jsme zvali všechny Plzeňany aPlzeňanky, kteří po městě jezdí rádi na kole či koloběžce, nebo by jezdili, pokud by k tomu měli lepší podmínky,“ vysvětluje Daniel Soutner ze spolku Plzeň na kole, který se dlouhodobě věnuje zlepšování podmínek pro městskou cyklistiku. „Sešla se asi stovka účastníků – byla to směsice lidí na kolech, koloběžkách, elektrokolech a dalších vozítkách na vlastní pohon. Nechyběly ani děti vcyklosedačkách nebo na vlastních kolech nebo lidé na červených sdílených kolech KolemPlzne.cz, která sem byla pro tuto příležitost speciálně přistavěna. Po úvodním shromáždění, kdy spolek apeloval na vedení města, aby věnovalo cyklodopravě více pozornosti, následovala dobrovolná vyjížďka – cyklojízda,“ přibližuje akci Soutner.

„Při cyklojízdě jeli účastníci vběžném provozu po silnici či cyklostezkách každý sám za sebe. Včele jelo naše nové cargo (nákladní) kolo, které náš spolek plánuje půjčovat zájemcům pro jejich nákupy nebo převozy objemnějších nákladů, které běžné kolo neuveze,“ doplňuje Soutner. „Asi sedm kilometrů dlouhá trasa vedla známěstí Republiky Riegrovou ulicí do sadů Pětatřicátníků, poté do Smetanových sadů a dále přes Klatovskou třídu do Husovy ulice. Skrétovou a Bendovou ulicí se přiblížila knáměstí T.G.Masaryka. Pokračovala Purkyňovou a Resslovou ulicí na Americkou aodtud knádraží do Šumavské ulice. Přes most po cyklostezce překonala nádraží avedla dále na Petrohrad – Barrandovou ulicí kMikulášskému náměstí a poté kPapírenské lávce a podél řeky po Anglickém nábřeží až do Štruncových sadů do nového centra cyklistiky Bikeheart s kavárnou. Tam probíhala neformální áfterpárty splzeňskou jazzovou kapelou Džangobells. Kdispozici bylo samozřejmě iobčerstvení,“ uzavírá Soutner.

Fotogalerie
Autor: Plzeň na kole Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 24.09.2020 15:25




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka