Plzeňští památkáři chystají na pondělí popularizační cyklus přednášek a chtějí chránit stodoly s krovy

Cyklus přednášek v rámci konference přístupné široké veřejnosti připravilo plzeňské pracoviště národního památkového ústavu již na pondělí 7. září 2015. V historickém domě U Zlatého slunce zazní mezi 9:30 - 14:30 řada zajímavých příspěvků.

Jarní servisní akce AUTO CB

Po 10. hodině významný český odborník prof. ing. arch. J. Škabrada promluví o unikátně vyhlížející vodárenské věži plzeňského pivovaru, která svým vzhledem evokuje maják. Ti, kdo přijdou se ale dovědí řadu cenných informací i o jiných památkách, nejen těch regionálních. "Šlo nám o to, představit a naznačit šíři odborného záběru, jež je pro dnešní památkovou péči typická a žádoucí," uvádí k programu akce ředitel plzeňského pracoviště NPÚ ing. arch. Jan Kaigl, Phd.  Akce rovněž připomene nedožité devadesáté páté narozeniny doc. Ing. arch. M. Radové-Štikové, CSc. (Terst 7. 6. 1920 - Praha 28. 12. 2003) a dobu, kdy tato i v cizině uznávaná odbornice předávala své hluboké znalosti z dějin evropského urbanismu, stavitelství a architektury, metod vědecké práce a z památkové péče studentům Stavební fakulty a Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze.

M. Radovou-Štikovou, nositelku státní ceny za památkovou péči za rok 2003 si plzeňské pracoviště Národního památkového ústavu připomíná v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 také výstavou fotografií Dialog tvarů v románské architektuře, která potrvá do listopadu tohoto roku.

Odborná část akce rovněž vyústí v proklamaci k ochraně specifického a dnes velmi ohroženého druhu lidových staveb v jihozápadních Čechách, stodol s tzv. krovem na kobylu. ""Stodoly s vysokou sloupovou konstrukcí s krovem na kobylu v jihozápadních Čechách patří k mimořádně hodnotným, zatím stále jen málo doceněným dokladům tradiční stavební kultury v Čechách," konstatuje odborník ing. Škabrdada a dovává: "Svým významem včetně propojení na nejstarší typy staveb ve střední Evropě přesahují hranice našeho státu. Je třeba vyvinout maximální úsilí pro evidenci, dokumentaci a záchranu alespoň posledních jejich zbytků."  Pro laickou veřejnost může být zajímavý i detail vzniku tohoto způsobu vytváření krovů: Právě název "na kobylu" nebo také "na vosla" odkazuje k nejstarším dobám, kdy se podobným způsobem převážela břemena.




The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka