Prvorepubliková kavárna v hotelu Continental zve na skvělé snídaně

V kavárně plzeňského hotelu Continental se stylově snídalo už v době první republiky, a i dnes zve na výborné snídaně – například na vyhlášená vejce Benedikt nebo moučníky inspirované dobovými kuchařkami. Po několikaměsíční odmlce způsobené koronavirovými opatřeními se kavárna znovu otevírá ve středu 9. září 2020.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jen málo podniků v Plzni, zvlášť kaváren, má tak dlouhou a barvitou historii jako hotel Continental vsamotném srdci města a svýhledem do Křižíkových sadů. Budova hotelu je majestátní a hned u vstupu na vás dýchne neopakovatelná atmosféra, jako by se ve vzduchu vznášelo zvláštní jiskření. Není to náhoda. Hotel Continental byl svědkem doslova románového příběhu a jeho hlavní aktérku, hoteliérku Eugenii Ledeckou, můžete zahlédnout na působivém obrazu, jenž zdobí hotelovou restauraci.

Kavárně vládne prvorepubliková nálada

Prvorepubliková kavárna vítala vdobách své největší slávy ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století především plzeňskou smetánku. Scházeli se tu obchodníci, politici i představitelé kulturního života, aby poseděli nad šálkem horké kávy nebo prvotřídního koňaku. V době první republiky vlastnila hotel rodina Ledeckých, která si dávala záležet na nabídce i na servisu. Obsluha byla úslužná a zdvořilá, pilo se znaleštěných sklenic, na stole vždy bývaly čerstvé květiny, rozlévala se nejlepší vína z Francie.

Hosté se tu scházeli nejen na vyhlášené snídaně, ale i na skvělé obědy. Například na sklonku třicátých let se tu podávalo až čtyři sta obědů denně. Chodívali sem na ně úředníci nebo zaměstnanci Škodovky či obchodního domu Svídenský, který byl vbudově hned naproti hotelu Continental.

Dříve náležela k restauraci a kavárně i zahrádka. Stávala na místě současného hotelového parkoviště. Byla lemována nenápadným plůtkem, hosté usedali na bíle natřené židle do stínu vzrostlých stromů. Vpodvečer tu hrával swingový orchestr a tančilo se.

Výborná atmosféra, vybraná káva, skvělé víno a výtečná kuchyně přitahovaly pozornost hostů, a tak v kavárně bývalo vždy plno. Na snídani si tu pravděpodobně pochutnala i Marlene Dietrich při jedné ze svých návštěv Plzně. Po této hvězdě stříbrného plátna je v hotelu pojmenováno i jedno z apartmá, v němž měla nocovat.

Zaposlouchejte se do příběhu

Hotelem i hotelovou kavárnou procházely dějiny. Dodnes přitahuje zejména příběh hoteliérky Eugenie Ledecké, která se v roce 1931 provdala za majitele hotelu Emanuela Ledeckého. Manželství nebylo šťastné, přesto spolu manželé Ledečtí interiér hotelu přestavěli v prvorepublikovém duchu a narodily se jim dvě děti. Potom ale přišel zvrat, v Evropě se rozhořel válečný konflikt.

Během druhé světové války se osazenstvo kavárny proměnilo, přicházeli si sem vypít sklenku koňaku i příslušníci gestapa a SS. Ani hotelu Continental se nakonec nevyhnuly válečné šrámy a jizvy. Vprosinci 1944 propadla světlíkem puma a explodovala vkrytu, kde se schovávalo asi osmdesát lidí. Mezi nimi zahynul i majitel hotelu Emanuel Ledecký. Eugenie, stále mladá a krásná, ovdověla. Skoncem války se dočkala i své skutečné lásky. (Přečtěte si více o romantickém příběhu.) Eugenie Ledecká se spolu se svým novým mužem odstěhovala do Ameriky a hotel byl začátkem padesátých let znárodněn.

Bohužel po znárodnění v roce 1952 neušel komunistické přestavbě a necitlivým zásahům, které interiér hotelu poškodily. Noví majitelé ale hotelu a kavárně vrátili původní šarm, a tak si tu i dnes můžete užít atmosféru první republiky.

Snídaně v Plzni? Vejce Benedikt!

A na co zve kavárna hotelu Continental dnes? Je to zejména skvělá káva, která je pečlivě připravovaná a servírovaná na stříbrném podnose se sklenkou vody, jako tomu bývalo ve třicátých letech minulého století. Kávu tu připravují výběrovou a nese nezaměnitelný rukopis zkušeného baristy.

Vyhlášené jsou tu snídaně. Ty se ve všední den podávají od půl osmé do jedenácti, o víkendu od půl deváté do dvanácti a na své si tak přijdou i ti, kteří si rádi déle pospí. Ke každé dobré snídani patří vajíčka, a ty v kavárně hotelu Continental umí prvotřídní – ochutnat byste tu proto měli například vejce Benedikt nebo vejce do skla s parmezánem.

Kavárna chystá i snídaňové speciality – na každý den jinou. „V nabídce máme například i omeletu se špenátem nebo lívance sborůvkami. Každý den pečeme čerstvé domácí moučníky nebo koláče přizpůsobené sezóně. Co týden budeme mít i nápojovou specialitu, například domácí limonádu,“ říká manažerka hotelu a provozní Markéta Matyášová. Aktuální nabídku si můžete prohlédnout na webu kavárny.

Místo pro schůzky i čtení

Kromě snídaní, kávy a moučníků zve hotelová kavárna také na vybraná vína. Každý týden se rozlévá jedno, jež ve stálé nabídce běžně není. Kavárna je tak skvělým místem i pro odpolední posezení, ať už spřáteli nebo s rozečtenou knihou.

A pokud si zapomenete přinést vlastní čtení, na recepci hotelu Continental si můžete koupit román inspirovaný životním příběhem hoteliérky Eugenie Ledecké. Přečíst si ho tak můžete přímo na místě, kde se před více než pětasedmdesáti lety skutečně odehrál.

Jak to vkavárně hotelu Continental vypadá? A na jaké snídaňové speciality se můžete těšit? Podívejte se na www.restauracecontinental.cz.

Autorka: Jana Poncarová

Fotogalerie
Autor: Hotel Continental s.r.o. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka