Rostoucí inflaci stále poráží termínované vklady a stavební spoření

Zhodnotit peníze bezpečně a bez rizika není snadné. Většina spořicích produktů, které se řadí mezi konzervativní, nenabízí vysoké výnosy, a tak není divu, že mnoho spotřebitelů rezignuje a našetřené peníze si raději schová doma pod polštář. Nechat peníze ležet ladem se ale nevyplatí. Bojujte alespoň proti inflaci a uložte úspory do banky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Úroky už nejsou to, co bývaly. Malá výnosnost termínovaných vkladů, spořicích účtů i stavebního spoření spotřebitele odrazuje od ukládání peněz do banky. Avšak doma peníze nejsou v bezpečí, a to nejen kvůli zlodějům, ale především kvůli růstu spotřebitelských cen.

Výnosnost na spořicích produktech klesá

Stavební spoření dělá atraktivní státní podpora. Ta ještě v letech 1993 až 2003 činila 25 % z roční úložky (maximálně 4500 Kč), v roce 2004 byla snížena na 15 % (maximálně 3000 Kč) a od roku 2011 lze od státu získat už jen 10 % (maximálně 2000 Kč).

Nejlepší léta za sebou mají i spořicí účty. Úroková sazba 3 % už je dávno pasé. Na vrcholu výnosnosti byly spořicí účty v letech 2012 a 2013, kdy na trh vstupovaly nové banky. Vysokým úročením lákaly nové klienty například Air Bank a Sberbank.

Úrokové sazby klesají také na termínovaných vkladech. Ty svou popularitu začaly ztrácet od finanční krize, kdy lidé ve velkém přesouvali své úpory na běžné účty, které sice peníze nezhodnotí, ale umožní je mít klientům stále k dispozici.

Spořicí účty boj proti inflaci prohrály

Stavební spoření, spořicí účty i termínované vklady jsou tři nejkonzervativnější produkty na finančním trhu. Oproti běžným účtům alespoň bojují proti rostoucí inflaci. I když u spořicích účtů s úrokem sotva 1 % toto tvrzení už neplatí. V březnou růst spotřebitelských cen dosáhl 2,6 % a je tedy jasné, že už i na spořicích účtech dochází ke znehodnocení peněz kvůli nízkým sazbám.

Rostoucí inflace může za to, že lidé si za více peněz mohou koupit méně zboží a služeb. Během letních měsíců by mělo dojít ještě k navýšení inflace. Stále ale v boji proti rostoucím spotřebitelským cenám pomůže stavební spoření, jehož výnosnost díky státní podpoře je více než 3 % ročně. Co se termínovaných vkladů týká, ty nabízí zhodnocení vprůměru kolem 3 %.

Jaký produkt zhodnotí vaše úspory nejlépe?

  • Stavební spoření od Moneta Money Bank aktuálně nabízí zhodnocení 4,29 % s dobou vázanosti na 6 let.

  • Termínovaný vklad od spořitelního družstva ANO aktuálně nabízí úrok 3,50 % při uložení na dobu 10 let.

  • Spořicí účet od Air Bank aktuálně nabízí úrokovou sazbu 1 %. Je nutné ale zaplatit 5x za měsíc platební kartou. Peníze jsou klientovi k dispozici stále.

TIP: Hledáte-li vhodný termínovaný vklad, pak vsaďte na nabídku záložen. Oproti bankám jsou termínované vklady ve spořitelních družstvech více výnosné.

Autor: Půjčka.co Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 7 roky

    Stavební spoření je "výnosnější" jen díky tomu, že někdo z mých daní platí peníze někomu, kdo si založil "stavební spoření" jako spořicí produkt. Je to donebevolající blbost a doufám, že už brzy podpora SS zmizí úplně.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka