Šedesátiletý muž obchodoval bez povolení se slonovinou

Kriminalisté zahájili trestní stíhání šedesátiletého muže, který obchodoval se slonovinou, ačkoliv k tomu neměl povolení ani výjimku z obchodování se slonovinou.

Cílená propagace v Plzni

Rokycanští kriminalisté v těchto dnech zahájili trestní stíhání šedesátiletého muže, kterého obvinili ze spáchání trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. V přesně nezjištěném období zakoupil nebo jiným způsobem získal různé artefakty ze slonoviny v celkovém počtu 70 kusů a v jednom případě ze zuboviny vorvaně obrovského, které poté přechovával a v loňském roce nabízel k prodeji jednak v prodejně a také na webových stránkách, a to i přesto, že k prodeji neměl povolení a nebyla mu udělena žádná výjimka z obchodování se slonovinou (tzv. certifikát ES). Obviněnému hrozí trest odnětí svobody na tři roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

      Slon a vorvaň obrovský patří mezi jedince druhu živočicha kriticky ohroženého vyhubením, a proto je chráněn Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů, přičemž artefakty ze slonoviny a zuboviny vorvaně jsou výrobky z částí jedinců exemplářů zařazených do Přílohy a nařízení Rady (ES) a komerční nakládání s exempláři je zakázáno.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.06.2023 07:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka