Šípky na chorvatský způsob

Podzim je tradiční čas sklizně vlastních výpěstků i sběru volně rostoucích darů přírody. Rád bych se s vámi proto podělil o radu, jak vyzrát na šípky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Receptů na přípravu nápojů ze šípků je celá řada a nějaký také na závěr přidám k dobru. Podstatou této rady je však především návod, jak si usnadnit jejich zpracování a následnou přípravu chutných a zdravých nápojů. Plod šípkové růže má totiž jednu nepříjemnou vlastnost, a to že dužina obsahuje velké množství jemných chloupků. Tyto chloupky jsou těžko odstranitelné i při filtrování velmi jemnými sítky, zároveň při pití dráždí v krku a mohou konzumaci šípkového čaje celkem znepříjemnit.

A tady je slíbená rada, jak na to: natrhané omyté šípky umeleme mlýnkem na maso a následně usušíme. Ano, je to takto jednoduché. Chloupky se při mletí čerstvě otrhaných šípků zamelou do dužiny a po usušení, ať už v sušičce na ovoce či přirozeně na vhodném místě, vzniknou malé granule, ze kterých se tyto chloupky při louhování již téměř neuvolňují. Čaj nebo macerát tak můžete připravovat s použitím běžného sítka nebo čajového vajíčka velmi pohodlně.

Pokud používáte ruční mlýnek, doporučuji přidávat šípky do mlýnku po jednom, jinak jde mletí velmi ztuha. Samozřejmě to závisí i na tvrdosti šípků, později sbírané, již trochu změklé plody se melou snadněji.

Rada je od kamaráda Luboše a dostal jsem ji s vysvětlením, že v Chorvatsku jde o tradiční způsob zpracování šípků. Za sebe mohu tuto vychytávku jen doporučit.

Na závěr přidávám slíbený recept na chutný nápoj plný vitamínů a bioaktivních látek.

Polévkovou lžíci sušených šípků zalijeme 1 litrem studené vody a v zakryté nádobě necháme vyluhovat (macerovat) do druhého dne. Můžeme přidat několik hřebíčků, skořici, badyán nebo např. na špičku nože mletého zázvoru. Druhý den macerát důkladně zahřejeme, nevaříme – teplota by neměla přesáhnout 70 °C, scedíme, dle chuti osladíme medem nebo přírodním cukrem a ideálně v dobré společnosti si vychutnáme šálek tohoto zdravého nápoje.


Dobrou chuť a pevné zdraví vám přeje Photopaul – autor textu a fotografií.

Fotogalerie
Autor: Petr Paul Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
26.11.2021 06:43




17 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka