Termínové vklady nabízí nejvyšší zhodnocení financí mezi spořícími produkty

Termínované vklady jsou oblíbené především u konzervativních investorů. Nabízí totiž bezpečné a příznivé zhodnocení financí. V dnešním článku zhodnotíme aktuální situaci na trhu termínovaných vkladů a představíme si alternativní spořící produkty.

Cílená propagace v Plzni

Proč jsou termínové vklady oblíbené?

Termínové vklady představují bezpečný spořící produkt, u kterého je zaručené úročení a pokrytí inflačních nákladů. Zároveň jsou veškeré termínované vklady ze zákona pojištěny do výše 100 %. Finance na termínovaném účtu proto neztrácí svou hodnotu a nejsou vystaveny investičnímu riziku.

Proč zvolit termínový vklad?
  • zaručené zhodnocení financí

  • spořící produkt s nejvyšším úročením na trhu

  • ochrana financí proti inflaci

  • pojištění vkladů do výše 100 %

Po dobu úročení nelze s financemi nakládat

Termínové vklady jsou vázány uložením po dobu sjednanou ve smlouvě. Zpravidla to jsou střednědobé časové úseky v délce jednoho a více let.

Uložené finance v této době pro svého majitele ztrácí likviditu neboli možnost okamžitého použití. Po dobu trvání smlouvy musí klient počítat s nedostupností svých financí. Termínové vklady jsou proto vhodné pouze pro část osobního kapitálu, který nebude chybět v osobním rozpočtu.

Nejvýhodnější termínové vklady

Při sjednání termínovaného vkladu jsou pro klienta nejdůležitější čtyři ukazatele.

  • výše úroku

  • minimální vklad

  • doba úročení

  • výše poplatků za zřízení a vedení

V současné době nejvyšší úrokovou mírou disponuje termínovaný vklad od spořitelního družstva ANO. Maximální úrok činí 3,50 % při uložení financí na dobu 10 let. Výhodou tohoto termínovaného vkladu je zdarma zřízení i vedení termínovaného vkladu. Úroky se připisují až po uplynutí celé sjednané doby úročení.

Dobrou alternativu sdobou úročení tří, čtyř i pěti let nabízí termínovaný vklad Akcenta. Úroky se připisují měsíčně a za dobu úročení dosahují 3 %. Zároveň minimální vklad činí pouze 1000 Kč.

Alternativy k termínovaným vkladům

Kromě termínových vkladů finanční trh nabízí i další spořící produkty, které zhodnotí finance a umožní s penězi volněji disponovat. Vhodnou alternativou je stavební spoření, jehož výnosnost zvyšuje státní příspěvek a úročení. Aktuální průměr roční výnosnosti u stavebního spoření se pohybuje okolo 3,20 %. Nejvyšší roční výnos stavebního spoření nyní garantuje Moneta Money Bank, a to 4,29 %.

Druhou alternativu nabízí spořicí účty. Jejich hlavní výhodou je volná disponibilita s uloženými financemi. Bohužel v současné době se úrokové míry u spořicích účtů pohybují na svých minimech. Zatímco ještě před dvěma lety nebylo výjimkou úročení okolo 3 %, aktuálně nejvýnosnější spořicí účet od AirBank nabízí úročení vkladů jedním procentem.

Autor: Kateřina Štveráková Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 15.05.2017 12:44



4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka