Tipy, jak si vybrat ten správný dalekohled

Učarovala vám noční obloha? Chcete si pořídit dalekohled abyste viděli zřetelněji hvězdy a planety na noční obloze? Nebo jste vášnivý myslivec a chcete lépe vidět na zvěř v okolí? Anebo jste nadšený turista a chcete toho na výletech vidět co nejvíc? Máme pro vás několik tipů, podle čeho si vybrat dalekohled na míru.

Cílená propagace v Plzni

Zdroj obrázku: {PanyaStudio} / Shutterstock.com

Pozorování noční oblohy

Hvězdářský dalekohled (teleskop) poprvé sestavil a použil Galileo Galilei. V roce 1609 si sestrojil vlastní dalekohled, kterým pozoroval noční oblohu. Od té doby uběhlo spoustu let a vy máte mnoho možností, ze kterých vybírat.

Existují dva základní typy hvězdářských dalekohledů:

  • refraktory,

  • reflektory.

Refraktory využívají skleněné čočky, zatímco reflektory obsahují systém zrcadel. Pokud s pozorováním hvězdné oblohy teprve začínáte, zkuste si pořídit triedr. Hvězdářské dalekohledy je nejlepší si nejprve vyzkoušet, aby jste zjistili, zda vás tento koníček opravdu baví. Navštívit můžete například kroužek pro astronomy nebo zavítat do planetária s hvězdárnou.

Dalekohledy pro myslivce

Při výběru dalekohledu pro myslivce je potřeba vzít v úvahu, že ho bude nosit neustále s sebou, proto by měl být odolný a také pokud možno skladný a lehký. Ty nejmenší, vhodné na denní pozorování, se vejdou i do kapsy. Střední dalekohledy jsou nejvíce využívané, jsou o něco věší, ale stále vhodné na nošení – a jejich obrovskou výhodou je, že rychle zaostřují. 

Existují také dalekohledy vhodné na pozorování v noci. Ty jsou ideální na noční číhanou, kdy myslivec pouze sedí na posedu. Na přenášení jsou totiž moc velké, takže bohatě stačí dojít s nimi na posed a domů. Poslední variantou jsou dalekohledy vhodné na pozorování z velké dálky, k těm je ale potřeba stativ, aby byl obraz stabilní.

dalekohled

Zdroj obrázku: {Virrage Images} / Shutterstock.com

Puškohledy

Místo dalekohledu také dobře poslouží puškohled. Ten se upevňuje na zbraň a usnadňuje zamíření na cíl, neboť slouží jako dalekohled: přibližuje a zvětšuje. Pokud jste myslivec tělem i duší a o puškohledy se zajímáte, určitě víte, že jiné označení pro puškohledy zní jednoduše „optika“. 

Také pravděpodobně víte, že existují tři základní druhy puškohledů:

  • naháňkové,

  • puškohledy na posed,

  • univerzální.

Na co se používají, to  se dá jednoduše odvodit od jejich názvů. Naháňkový slouží na kratší vzdálenosti na pohyblivé cíle. Puškohled na posed má pevné zvětšení a univerzální puškohledy mají optický zoom, čímž v sobě kombinují oba dva výše zmíněné.

Turistický dalekohled

Milujete výlety? Rádi se škrábete na kopce a kocháte se výhledy do okolí? Pokud jste dvakrát odpověděli ano a stále nevlastníte svůj vlastní dalekohled, je načase to napravit! Nejprve je potřeba si rozmyslet, zda chcete monokulár či bikulár. K obsluze monokuláru využíváte jen jedno oko, zatímco u bikuláru obě. Více rozšířené jsou bikuláry, které se dále dělí na nespočet druhů.

Druhy kontrukce dalekohledů:

  • prismatické,

  • porro,

  • roof neboli střechové.

Další parametry při výběru dalekohledu:

  • zvětšení,

  • průměr objektivu,

  • zorný úhel,

  • výstupní pupila a světelnost.

Při výběru dalekohledu se řiďte tím, na co jej budete používat. Na výlety a cesty postačí menší, který budete moci nosit na krku. Ideálním řešení je dalekohled s označeným zvětšením 8x. To vám zaručuje, že obraz nebude rozmazaný při držení v ruce. Také se vyplatí koupit si takový, který je plněný dusíkem. Ten zabraňuje zamlžování čoček, a vy tak zřetelně uvidíte i při větší vzdušné vlhkosti.

Ať už si budete vybírat dalekohled k jakémukoli využití, nebojte se navštívit specializovaný obchod a říct si o pomoc. Nejnovější letáky s akčním zbožím nabízí nejvýhodnější nabídky. V případě dalekohledů platí, že i ten levnější může být stejně výkonný jako ten nejdražší. 

Pokud budete přesně vědět, jaké máte požadavky, nemělo by být obtížné vybrat si dalekohled na míru.

Fotogalerie
Autor: Jesika Žigová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
05.03.2021 15:01




0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka