V Radnicích bude i v letošním roce zářit betlém, strom i kašna, první radnická adventní neděle bude patřit záchranářům

Svůj vlastní betlém bude mít třetím rokem od první adventní neděle město Radnice. Expozici, která je složena z Josefa, Marie, Ježíška, pasáčka, tří králů a stáda zvířat, vytvořili sami občané města s Muzeem Josefa Hyláka v Radnicích, kde je betlém k vidění v muzejní zahradě až do 6. ledna 2021. V letošním roce se mohou návštěvníci těšit na druhou novou postavu betléma. Kromě betléma bude v Radnicích od neděle 29. listopadu zářit také 4,5 metru vysoký smrk a kašna na náměstí Kašpara Šternberka. M

Jarní servisní akce AUTO CB

Svůj vlastní betlém bude mít třetím rokem od první adventní neděle město Radnice. Expozici, která je složena zJosefa, Marie, Ježíška, pasáčka, tří králů a stáda zvířat, vytvořili sami občané města s Muzeem Josefa Hyláka vRadnicích, kde je betlém kvidění vmuzejní zahradě až do 6. ledna 2021. Vletošním roce se mohou návštěvníci těšit na druhou novou postavu betléma. Kromě betléma bude vRadnicích od neděle 29.listopadu zářit také 4,5 metru vysoký smrk a kašna na náměstí Kašpara Šternberka. Město Radnice rozsvítí betlém, strom i kašnu bez doprovodných akcích, vsouladu splatnými protiepidemickými opatřeními. První adventní neděle vRadnicích bude patřit členům integrovaného záchranného systému. Město chce poděkovat především radnickým záchranářům, hasičům (profesionálním, dobrovolným) a policistům za jejich nasazení vboji proti pandemii koronaviru. U betléma bude svítit velká lucerna jako poděkování od města, občané nejen během nedělního odpoledne a večera, ale také po celé období adventu, mohou jednotlivě přinášet svíčky. Každá další svíčka vyjádří poděkování a uznání práce jednotkám integrovaného záchranného systému.

Image title


„V letošním roce se bohužel nemůžeme společně sejít na náměstí Kašpara Šternberka a zahájit spolu advent vRadnicích. I přes to chceme zachovat naše tradiční zvyky vnašem městě – rozsvítit vánoční strom a kašnu a třetím rokem také betlém, který vytvořili naši občané společně sMuzeem Josefa Hyláka. I přes složitou situaci jsme pro občany letos připravili novou postavu vbetlémě, o koho se jedná, je ale překvapením. Jedná se o osobu, jež vykonávala řemeslo vRadnicích, a právě historii tohoto řemesla vRadnicích chystáme přiblížit na výstavě vmístním muzeu, která bude otevřená, až to epidemiologická situace umožní,“ přiblížil letošní advent vRadnicích starosta města Jan Altman.

Radnický betlém začal vznikat vlistopadu roku 2018 a první rok obsahoval 18 postav. Vloňském roce občané rozšířili expozici o anděla a jednu postavu města Radnic – bývalého učitele a místního historika Reného Kellera. Vletošním roce přibude další osoba zdějin Radnic. Marie, Josef a Ježíšek budou schovány pod střechou chléva, okolo se nachází tři králové, pasáček ovcí, oslík a stádo ovcí vedené beranem.

Betlém bude každý den po setmění nasvícen a vkaždou sudou hodinu budou hrát koledy.

Image title


„Bohužel se naše děti letos nemůžou účastnit slavnostního rozsvícení betléma a vánočního stromu a zpříjemnit spoluobčanům první advent koledami. Nakreslí pro radost kolemjdoucích obrázky svánoční tématikou, které si bude možné prohlédnout u betléma,“ řekla zástupkyně ředitelky Základní a mateřské školy Radnice Milena Raková a dodala: „Vloňském roce družina radnické školy připravila pro betlém velké sněhové vločky, který dozdobí betlém také vletošním roce.“

Fotogalerie
Autor: Adriana Jarošová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 24.11.2020 11:08




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka