Záleží na druhu, stáří a hlavně na tom, co s ním máte v plánu. Při archivaci stačí držet stálou teplotu. Při podávání se ale teplota rychle mění.
červené víno | 15 až 18°C |
růžové víno | 7°C |
bílé víno | 12°C |
šumivé víno | 5 až 7°C |
Zapomeňte na to, že vytáhnete lahev z vinotéky a začnete ji rozlévat.
O přípravě vína k podávání existuje skoro celá věda. Říká se jí vytemperování neboli příprava vína na správnou teplotu. Všichni víme, že teplé víno se nedá pít. Profesionální sommeliér by ale s díky odmítl i sklenku červeného o pokojové teplotě. Ta už totiž taky není, co bývala, od dob, kdy nebylo v každém pokoji topení. Pro bílá vína by nejlépe seděl výraz “sklepní teplota”. Ve vinném sklípku v našich krajích bývá zhruba 10 až 12 °C, což většině bílých vyhovuje.
Víno | Při podávání | Při konzumaci |
Šumivé, sekty, Champagne | 5°C | 6-9°C |
Růžové, polosladké a sladké | 7°C | 9-11°C |
Bíle suché a mladé | 7°C | 9-11°C |
Ovocné víno | 8°C | 10-12°C |
Červené mladé a lehké | 8°C | 10-12°C |
Bílé velké, silné | 8-10°C | 10-12°C |
Červené elegantní | 10-12°C | 12-14°C |
Červené, velká a sladké | 12-13°C | 14-16°C |
Červené (vysoký tanin) | 15-17°C | 18-20°C |
Portské, likérové a Shery | 10-12°C | 13-15°C |
A nezapomeňte !!!
Červené víno je dobré po otevření nechat aspoň hodinu stát, aby se vydýchalo. Za tu dobu vám ale samozřejmě trochu zteplá. Říká se, že po nalití vína do skleničky, stoupá teplota i o 2°C. Co s tím? Těsně před otevřením doporučujeme víno o pár stupňů podchladit.
Také rádi popíjíte víno, ale ne vždy v obchodě sáhnete po tom pravém? Nezoufejte, poradíme Vám, jak se orientovat v široké nabídce bílých, červených i růžových vín. S naší radou už nikdy neuděláte chybu a víno si o to více vychutnáte.
ELEKTRO EFEKT S. R. O.
SPORTOVNÍ 783
339 01 KLATOVY
E-shop
+420 725 907 946
eshop@elektroefekt.cz
marketing@elektroefekt.cz
Prodejna:
+420 376 322 653
+420 724 824 420
info@elektroefekt.cz