Výsluní se dočkalo své autobusové linky

Jednou z lokalit v plzeňském centrálním obvodu, kde doposud veřejná doprava prakticky chyběla, je Výsluní. Po zkoušce autobusů, která proběhla minulý rok, a kterou inicioval plzeňský centrální obvod, se ukázalo, že se obyvatelé této lokality linky MHD dočkají. Po schválení podmínek pro zřízení této linky v radě města začne veřejná doprava obsluhovat Výsluní již začátkem září.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vedení Městského obvodu Plzeň 3 spolu s městem a Plzeňskými městskými dopravními podniky (PMDP) reagovalo na stále vzrůstající potřeby obyvatel Výsluní a problémy rostoucí zástavby v této lokalitě a společně s nimi hledalo řešení, které při splnění všech souvisejících podmínek umožní zavést veřejnou dopravu na Výsluní. Díky plzeňským dopravním podnikům byl před rokem na zkoušku použit jednak běžný plzeňský vůz, ale i vozy jiných rozměrů. S ohledem na využitelnost se však jednalo o klasické autobusy, ale kratší či užší. Autobusy byly zapůjčeny z dopravních podniků Praha, České Budějovice a Karlovy Vary, kde tyto menší vozy na podobných linkách využívají. Po uskutečněných zkouškách se skutečně podařilo nalézt odpovídající typ malého autobusu, jehož nákup zajistí PMDP.

 „Pro novou linku 39 zakoupí PMDP midibus Rošero o kapacitě 35 cestujících, který bude dodaný na začátku příštího roku,“ říká Roman Zarzycký, 1. náměstek primátora a předseda představenstva PMDP, a doplňuje: „Do té doby bude provoz na lince zajišťován zapůjčeným předváděcím vozidlem obdobné kapacity a provedením tak, aby byl cestujícím k dispozici plný komfort již od prvního dne provozu.“

„Rádi jsme se s městským obvodem Plzeň 3 domluvili na přípravě a zahájení provozu linky na Výsluní, protože rozvoj veřejné dopravy je pro město Plzeň v mnoha ohledech klíčový. Neustálý nárůst počtu aut ve městě je neudržitelný, proto budeme rádi, když občané další části města budou více využívat MHD na cestách do škol, do práce i za dalšími službami. Chceme zároveň pečlivě sledovat data z této linky, abychom zjistili, jak velký je reálný zájem o ni, a případně i upravili její jízdní řády,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule. 

„Jsem moc rád, že se povedlo naplnit slib a po více než 12 letech od prvních pokusů dostat veřejnou dopravu na Výsluní se pravidelná linka 1. září spustí a tuto část našeho obvodu propojí s městem. Veliký dík patří vedení města Plzně i městským organizacím, které problém intenzivně řešily, Policii ČR, a samozřejmě provozovateli nové linky Plzeňským městským dopravním podnikům, a.s.,“ říká David Procházka, starosta plzeňského centrálního obvodu.

Nová linka pojede ze zastávky Bory jako jednosměrně přes zastávky U Luny a Tyršův most na Výsluní, kde obslouží tři nové zastávky Kalendářní, Říjnová a Na Rozhraní. Odtud zamíří zpět na Bory přes zastávku Borský park. Školní spoje pak namísto Bor zajedou do zastávky U Luny, aby poskytly komfortní a přímé spojení pro žáky jedoucí do místních základních škol.


Fotogalerie
Autor: Miroslav Knotek Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 02.09.2020 14:56




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka