Západočeská univerzita vyrobila držáky na vakcíny pro očkovací centra

Absolvent Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity Aleš Padrta navrhl speciální držák na lahvičky s očkovací vakcínou proti nemoci covid-19.

Cílená propagace v Plzni

Ve spolupráci s kolegy z IoT laboratoře ZČU vytvořili jeho model a následně ho vytiskli na 3D tiskárně. Výrobek se již používá ve vakcinačním centru v Rokycanské nemocnici.

Distribuce nové vakcíny proti nemoci covid-19 vyžaduje specifické zacházení. Skladování originálních balení probíhá při velmi nízkých teplotách na úrovni -72 °C. Tento způsob uchování je však možný pouze ve velkých nemocnicích, které disponují potřebným mrazicím zařízením. Před aplikací je nutné vakcíny rozmrazit, pak se lahvičky mohou skladovat ještě dalších pět dní pouze v chladničce při teplotách 2 - 8 °C. Z velkých balení se proto průběžně vyndávají pouze menší množství pro jednotlivá vakcinační centra. “Navržený držák, který má tvar včelí plástve, chrání při přepravě celkem dvanáct lahviček vakcíny,” říká autor nápadu Aleš Padrta, absolvent ZČU, v současné době vedoucí forenzní laboratoře CESNET. „Usnadňuje tak manipulaci při přepravě v aktivních termoboxech i skladování v chladničkách,” vysvětluje. Unikátní tvar umožňuje snadnou výměnu vzduchu v okolí lékovky. Díky tomu je možné zahřát vakcínu před aplikací přímo v držáku.

Lahvička je celou dobu chráněna i proti převrhnutí, což je důležité pro zachování kvality séra, která se s případnými otřesy snižuje. Držák tak fixuje lahvičku ve vertikální poloze a celkově usnadňuje správné zacházení s vakcínou od jejího vyzvednutí v mraženém stavu až do okamžiku aplikace. Finální, pátou verzi 3D modelu dali autoři k dispozici na Internet. Každý s možností 3D tisku si jej může stáhnout a pomoci vakcinačním centrům ve svém okolí.

IoT laboratoř neboli laboratoř internetu věcí umožňuje studentům i zaměstnancům ZČU realizovat vlastní projekty. Mezi její základní vybavení patří hackerspace připravený na práci s elektronikou, 3D tiskárny, CNC frézka, grafický popisovač nebo třeba digitální vyšívací stroj. Vybavení tak využívají nejen studenti technických fakult, ale mezi časté návštěvníky patří i studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka