Zlatého ledňáčka získal film Budiž světlo

Letošní 33. ročník filmového festivalu Finále Plzeň byl slavnostně zakončen udělením cen Zlatý ledňáček v DEPOP2015.

Cílená propagace v Plzni

O vítězích tradičně rozhodly mezinárodní i studentské poroty.

V Plzni se od 25. do 30. září konal již 33. ročník filmového festivalu Finále Plzeň. I přes současnou složitou situaci a řadu bezpečnostních opatření proběhlo během šesti dnů více než sto projekcí, každý festivalový den přinesl alespoň jednu premiéru nebo předpremiéru a do Plzně dorazila řada filmových hvězd.

„Festival se letos konal v netradičním termínu, vlastně jsme letos připravovali festivaly dva – jeden na jaře, který nemohl být, a druhý na podzim, který jsme zdárně zvládli a dopadl skvěle. I za dnešní situace jsme několikrát vyprodali Velký sál Měšťanské besedy, filmoví fanoušci nám opakovaně vyjadřovali podporu tím, že chodili na filmy, bavili se, byli srdeční a také disciplinovaní. Moc bych jim za to chtěla poděkovat. Rovněž od hostů a tvůrců jsme cítili velkou radost, že se můžeme opět všichni potkat,“ řekla ředitelka filmového festivalu Finále Plzeň Eva Veruňková Košařová.

O Zlatého ledňáčka se letos ucházelo 9 snímků v kategorii Hraný a animovaný celovečerní film, 8 dokumentárních snímků, 7 projektů v soutěžní sekci TV a internetová tvorba – seriály a 6 v TV a internetová tvorba – film a minisérie. V soutěži o Zlatého ledňáčka studentských krátkometrážních snímků soutěžilo 6 děl.


Mezinárodní poroty rozhodly takto:
Zlatý ledňáček za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film

Budiž světlo
REŽIE / Marko Škop
PRODUCENT / Artileria – Marko Škop, Ján Meliš, Negativ – Petr Oukropec, Pavel Strnad

Snímek Budiž světlo je zahajovacím filmem Slovenského týdne na ČT2, který bude začínat 5. října a představí aktuální slovenskou kinematografii včetně snímků, které měli možnost zhlédnout i návštěvníci Finále Plzeň – např. Trhlina (r. Peter Bebjak), Čiara (r. Peter Bebjak).

Vyjádření poroty:
Porota se jednomyslně rozhodla ocenit tento film, protože nás zaujal velkým smyslem pro lidskost a také způsobem, jakým zpracovává podtón nacionalismu, což je podle našeho názoru důležité a relevantní téma, které bychom v dnešní době měli zkoumat.
Film se vypořádává s mnoha komplexními vrstvami společnosti, také nás ohromily působivé výkony a jemné a zároveň efektní vyprávění, do kterého jsme byli osobně vtaženi.


Zlatý ledňáček za nejlepší dokumentární film

SÓLO
REŽIE / Artemio Benki
PRODUCENT / Artcam Films – Artemio Benki, Petra Oplatková

Vyjádření poroty:
Krásně intimní a jemně vykreslený portrét nadaného klavíristy, který se snaží vyrovnat s realitou a zvládnout cestu z psychiatrické léčebny zpět do života. Tento dokument přesahuje typické filmové přístupy k problémům v oblasti duševního zdraví. S pozoruhodnou otevřeností nám hlavní hrdina přibližuje své zkušenosti a vyjadřuje hlubokou moudrost o stavu lidstva. Kromě osobního příběhu protagonisty zkoumáme hranice křehké společnosti, která měří své občany podle vnějšího úspěchu.


Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „seriálová tvorba“

#martyisdead: S1:E8 #truestory
REŽIE / Pavel Soukup
PRODUCENT / Mall TV – Lukáš Záhoř, Milan Kuchynka, Bionaut – Vratislav Šlajer, Jakub Košťál

Vyjádření poroty:
Ocenění za nejlepší seriál na Finále Plzeň 2020 bylo uděleno pořadu o problémech, s nimiž se potýká dnešní mládež. Vypráví svůj skutečný varovný příběh kreativním a mimořádně přesvědčivým způsobem, a to ve formátu, který dokonale odpovídá povaze jeho tématu, zvyšuje povědomí o kyberšikaně a ukazuje, jak mrazivě snadné je pro teenagery stát se obětí nebo pachatelem.


Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“

Beze stopy
REŽIE / Vít Karas
PRODUCENT / Česká televize – Michal Reitler

Vyjádření poroty:
Cena za nejlepší televizní film na Finále Plzeň 2020 byla udělena univerzálnímu příběhu, který jako by patřil do jiné éry, dokud divák postupně neodhalí celý obraz. V izolovaném prostředí a s vynikajícím obsazením se režisér detailně zabývá řadou současných otázek a vytváří postavy, se kterými se lze ztotožnit a zároveň jsou záhadné.


Zlatý ledňáček za nejlepší studentský krátkometrážní film

Volání divočiny
REŽIE / Karolína Peroutková
PRODUCENT / FAMU

Vyjádření poroty:
Dokumentární film Volání divočiny nás jednohlasně zaujal autenticitou výpovědí, která o náročných tématech hovoří s respektem, citem, ale i s humorem, který je dětským protagonistům vlastní. Režisérka dokázala z časosběrného materiálu vyskládat dramaturgicky celistvý a silný příběh. Peroutková ve výsledku vychází ze své role pozorovatele a stává se angažovanou participantkou, která možná dokáže změnit jeden mikrosvět a nás ostatní k tomu inspiruje též.


Studentské poroty ZČU rozhodly takto:

Autorem ceny studentských porot ZČU je Jan Honomichl
Zlatý ledňáček za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film
Vlastníci
REŽIE / Jiří Havelka
PRODUCENT / CinemArt – Marek Jeníček

Vyjádření studentské poroty ZČU:
Studentská porota pro celovečerní filmy rozhodla, že vítězem se stává snímek, který je přívětivý pro širokou veřejnost, který dokázal z obyčejného rutinního tématu udělat film celovečerního formátu. Oceňujeme, že film nevznikl jako čistá komedie, nýbrž jako tragikomedie s prvky reálného života. Rádi bychom vyzdvihli, že ačkoli se film odehrává pouze v jedné místnosti, udrží diváka upoutaného celých 100 minut.


Zlatý ledňáček za nejlepší dokumentární film

Kiruna – překrásný nový svět
REŽIE / Greta Stocklassa
PRODUCENT / Analog Vision – Veronika Kührová, Michal Kráčmer

Vyjádření studentské poroty ZČU:
Na tomto snímku si porota váží především velké komplexnosti a osobního přístupu autorů. Dokument sleduje tři, zdánlivě nesouvisející příběhy hlavních protagonistů, které nakonec spojuje téma hledání nového domova/ kulturní identity. Autentický zvuk dokonale vystihuje ponurou atmosféru města na severu Švédska a pečlivý střih rafinovaně napomáhá k celistvosti celého filmu.


Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „seriálová tvorba“

Bez vědomí, díl 4
REŽIE / DIRECTOR Ivan Zachariáš
PRODUCENT / PRODUCER HBO Europe – Tereza Polachová, Anthony Roots, Steve Matthews

Vyjádření studentské poroty ZČU:
Cenu studentské poroty za televizní a internetové projekty získává projekt, který si nás získal svou atmosférou, stylizací doby. Oceňujeme vydání samotného seriálu k výročí Sametové revoluce.


Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“

Klec
REŽIE / DIRECTOR Jiří Strach
PRODUCENT / PRODUCER Česká televize – Jaroslav Sedláček

Vyjádření studentské poroty ZČU:
Studentská porota televizních a internetových projektů se rozhodla udělit cenu projektu, který nás zaujal pro svoji ojedinělou atmosféru, kvalitní zpracování tématu týkající se seniorů. Zaujalo nás celkové zasazení příběhu do jedné lokace bytu, kde atmosféru podpořil skvěle zpracovaný zvuk.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka