Zvířecí záchranáři chytali na Pekelném rybníku labutí mládě s rybářským vlascem

Záchranná akce mladé labutě s největší účastí dobrovolníků proběhla u Vejprnic v neděli 14. 8. Celkem šest profesionálních zvířecích záchranářů a 21 dobrovolníků laiků, kteří se přihlásili na základě výzvy uveřejněné na sociálních sítích.

Cílená propagace v Plzni

"Lidi na akci svolala paní Gabriela Černá a bez těch, kteří přišli, bychom labutí mládě se zamotaným rybářským vlascem kolem spodní čelisti zobáku nikdy nechytili," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň. "Děkuji všem zúčastněným za jejich statečnost, nasazení a odvahu. Chvilkami to bylo hodně napínavé, náročné a vysilující. Myslím, že všichni, kteří přišli, netušili, co je čeká a jak moc bude odchyt labutě náročný," dodává.
 
 Labutí mládě se snažili zvířecí záchranáři s paní Gabrielou Černou, Radkem Zemanem a Jiřím Doulem odchytit už dva týdny, vyzkoušeli noční odchyt, speciální dron s termovizí, osvícení plochy, lákání na krmení, odchyt z kajaků, ale labuť se velmi dobře maskovala a nechtěla opustit rákosí. Rojnice minimálně ze třiceti lidí, kteří se chytí za ruce a v jedné lajně projdou neprůchodné rákosí, byla poslední šancí, jak labuť zachránit. 

"Dobrovolníků v rákosí bylo nakonec pouze 16 a museli rákosinu projít celkem dvakrát, ale byli opravdu neskutečně houževnatí, a tak labutí mládě nakonec z rákosí vyhnali a s kajaky ho odchytli. Neuvěřitelná akce, děkuji všem," uzavírá Karel Makoň.

foto: gabriela černá, desop

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka