ČESKÉ STONEHENGE U KOLOVČE

Srbice/Těšovice - Chcete-li vidět Stonehenge, nemusíte hned cestovat do Anglie, kde se tato jedna z nejslavnějších megalitických památek nachází. I v Čechách máme krásné místo, kde sice neuvidíte světoznámé kameny, ale rozhodně to za podívanou stojí.

Cílená propagace v Plzni



Jde o malou obec Těšovice nedaleko Kolovče. Takže, kdo míří do Kolovče, ať už do velkolepého tamního muzea či se dát semlít do mlýna, jak se podle pověsti říká, tak určitě stojí za to skočit si o tři kilometry dále.

Pole a okolní cestu lemují kameny různých tvarů sestavené do obrazců. Jde o dílo tří mužů, kteří si mezi sebou jen tak říkali, že chtějí něčím zpestřit okolí. A jejich snažení začíná být krajskou raritou. Sami tvůrci se zatím nechtějí nijak prezentovat, ačkoliv jejich jména znám, na přání je nejmenuji.

Lidé z okolí je velice chválí. "Slyšel jsem o tomto počinu přímo od tvůrce. Krajina se jim zdála  jednotvárná, a tak přemýšleli, jak ji oživit. Zajímali se o velké kameny a ty sem začali svážet a postupně je začleňovat do krajiny. A to tak, že prý každá stavba má svůj význam. Takže třeba kameny, co připomínají Stonehenge jsou prý bránou z jedné strany do pekla, z druhé strany do nebe. No, a tak tu je plno těchto kamenných míst, které jsou zajímavé a protože já jsem jednatelem zdejšího ochotnického spolku Kolofantí, tak jsem tuto trasu zvolil jako výletní okruh pro tradiční pochod herců," uvedl Pavel Kruml z Kolovče.



Trasu si chválí právě i herečka spolku a kronikářka obce Jana Bartáková. "Jako Kolofantí chodíme každoročně na Novoroční výšlap. Vloni se říkalo, že jdeme  do pekla i do nebe a nikdo netušil, kam jdeme. A byli jsme vedeni právě k Těšovicím, a to tedy pro nás bylo velké překvapení! Takové velké balvany, všichni se hned dali do fotografování. Celou cestu zpět jsme přemýšleli, jak sem ty kameny mohli dopravit, jak je usazovali. Prostě tvůrce opravdu obdivujeme. A hned jsme sem začala vodit přátele a návštěvy, každý je překvapen. nyní jsem i slyšela, že autoři dále místo zvelebují," říká ochotně ochotnice Jana Bartáková z Kolovče.



Že vedle obce vyrůstá nový  kamenný svět, nevěděla ani Jindra Sovková z Kolovče. "Moje osmiletá dcera přišla z procházky a hned mi hlásila, že viděla velkého pavouka ze slámy, co měl oči udělané z koleček od koloběžky a že kolem jsou samé velké kameny. Divila jsem se, kde že to běhala a šla jsem se s ní podívat. Nejdříve si přesně nemohla vzpomenout na místo, ale po chvilce hledání jsme to spolu našly. A postupně jsme procházely kolem kamenů, byla jsem moc překvapená, co vše je tam k vidění. Je to rozsáhlé nádherné místo, kde se dá pořídit i spoustu krásných a zajímavých fotek a přitom si udělat procházku přírodou. Jsem ráda, že tato krása je blízko mého bydliště a jsem na ni hrdá," uvedla Sovková.

Sami autoři jsou skromní a říkají, že dílo není ještě hotové, že mají mnoho dalších plánů. Ale o tom zase až příště.






 

Autor: Martina Sihelská Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 7 roky

    Místem jsme nedávno náhodou projížděli a hned nás kameny zaujali. Zastvili jsme a prošli jsme se. Tvůrce bych chtěla moc pochválit je to nádherné místo a určitě jsme tam nebyli naposled i když bydlíme u Plzně rádi se tam vrátíme.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka