Cesta k opravě s hudbou

Podpořte záchranu vzácných barokních varhan v kostele sv. Barbory v Manětíně na severním Plzeňsku návštěvou skvělého koncertu dvou úžasných dam – Jytte von Rüden (koncertní akordeon) a Marty Líbalové (housle), který se chystá na 18. 8. 2017 od 18 hodin přímo v kostele sv. Barbory.

Jarní servisní akce AUTO CB

První ze dvou koncertů letošního léta pod společným názvem Hudba pro Barboru, které pořádá spolek Svět podle Jakuba v rámci Letního barokního festivalu 2017 v kostele sv. Barbory v Manětíně máme za sebou.

Na druhý, který se koná 18. 8. 2017 od 18 hodin a na kterém vystoupí česko-dánské Duo Modus – Jytte von Rüden (koncertní akordeon) a Marta Líbalová (housle), vás srdečně zveme!

VEŠKERÉ DARY A VSTUPNÉ BUDE VĚNOVÁNO NA VZÁCNÉ VARHANY ZROKU 1721 OD LEOPOLDA SPIEGELA, KTERÉ SE NACHÁZEJÍ NA KŮRU KOSTELA A S JEJICHŽ PRVNÍ ETAPOU RESTAUROVÁNÍ SE LETOS UŽ ZAČALO.

Citlivý divák může vnímat kontrast mezi prostředím, do kterého přichází a novou energií a pohledy umělců, kteří dnes v tomto prostoru vystupují a pomáhají jej oživit.

Prostor kostela je sice krásný a plný dokonalého umění, ale je po dlouhá léta neudržovaný. Je totiž poutní a hřbitovní, od zrušení poutí Josefem II. se přestal tak hojně využívat a dlouhou dobu nebyl veřejnosti přístupný vůbec. Celý kostel působí možná dojmem elegantního úpadku, ale díky aktivitám spolku Svět podle Jakuba se od roku 2011 začínají dít takové malé zázraky.

Dnes je kostel otevíraný kvůli koncertům a jiným akcím. Dokonce se podařilo obnovit dvě poutní mše v roce, na sv. Barboru a ve druhém srpnovém týdnu (11. 8.) se letos už podruhé koná Poutní mše umělců aneb pouť lívancová, na níž mohou návštěvníci po liturgické slavnosti ochutnat lívance na všechny způsoby a mohou také přispět vlastními na společný stůl. K dobrému jídlu zahrají muzikanti a také proběhne malé divadlo o zázraku, který se na tomto místě stal před 300 lety.

Všechny tyto akce mají za úkol ukázat to, co zub času tak nahlodal a poničil, a přesto si tyto skvosty zaslouží naši pozornost a snahu o záchranu. Cílem spolku Svět podle Jakuba je obnova velice vzácných varhan z roku1721 umístěných na kůru kostela, na které začal pracovat právě s mladými hudebníky před šesti lety. Postupně se podařilo zapojit další umělce, výtvarníky malé i velké, projekty získaly podporu Plzeňského kraje i města Manětín a farnosti Manětín a hlavně množství návštěvníků, kteří do kostela na různé akce přicházejí.

Dalším koncertem, který v letošním létě rozsvítí sv. Barboru, bude vystoupení česko-dánského Duo Modus – Jytte von Rüden a Marty Líbalové. Tyto dvě úžasné dámy koncertují po celém světě, několikrát také vystoupily pro dánskou královskou rodinu a jejich výkony jsou naprosto virtuózní.
V pečlivě sestaveném programu se prolnou příběhy skandinávských a českých umělců spojené obdobím baroka a romantismu s přesahem do současnosti. Zazní svita o pěti větách „Z Holbergových časů – Svita ve starém stylu G dur op. 40“ nebo například česko-dánská melodie Carl Nielsena, která vznikla k připomínce návštěvy českého dirigenta Jaroslava Krupky v Danish Radio. Do programu budou zařazeny také romantické kusy od Antonína Dvořáka a další zajímavé skladby.

Po koncertu se budou moci návštěvníci porozhlédnout po kostele, dostane se jim i výkladu a poté se rozloučíme s létem v Barboře takovou malou piknikovou hostinou. Vstupenky za 150 korun na tento výjimečný koncert je možné zakoupit předem na www.plzenskavstupenka.cz nebo před koncertem na místě.
Více o spolku, varhanách a dalším najdete na www.svetpodlejakuba.cz nebo na facebookových stránkách Svět podle Jakuba.

Fotogalerie
Autor: Jana Roštíková Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
07.07.2017 09:50




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka