Chtěla bych si ještě jednou zalézt Himaláje, říká čerstvá osmdesátnice

Oční lékařka Olga Kohoutová denně v ordinaci EUC Kliniky Plzeň ošetří desítky pacientů. Pracuje na plný úvazek, obhospodařuje zahrádku na chatě, pravidelně vyráží na túry a každou neděli vaří pro oběd deset lidí. Tak vypadá běžný režim letos v červnu osmdesátileté seniorky, která od roku 1972 žije v...

Cílená propagace v Plzni

Oční lékařka Olga Kohoutová denně v ordinaci EUC Kliniky Plzeň ošetří desítky pacientů. Pracuje na plný úvazek, obhospodařuje zahrádku na chatě, pravidelně vyráží na túry a každou neděli vaří pro oběd deset lidí. Tak vypadá běžný režim letos v červnu osmdesátileté seniorky, která od roku 1972 žije v Plzni na Borech.Je devět hodin ráno a paní doktorka už ošetřila osm pacientů. Sama říká, že sice vstává brzo, ale nerada. „Od malička je potřeba mít pracovní náplň, v tom cvrkotu si pak vůbec neuvědomíte, že léta běží. Musíte pořád něco dělat,“ říká s úsměvem Olga Kohoutová.
K jejím osmdesátým narozeninám jí do ordinace přišel osobně popřát místostarosta třetího plzeňského obvodu Stanislav Šec. Paní doktorka ho uvítala kávou a koláčky, které den před tím sama napekla.„Je skvělé, vidět paní doktorku v takové výborné kondici a s dobrou náladou. Prodělala před nedávnem covid s těžkým průběhem. Mám radost, že se opět může setkávat s pacienty v ordinaci,“ říká Stanislav Šec. Podle paní doktorky by ale nemoc nezvládla, kdyby nebyla v dobré fyzické kondici a zdravá. „Kdybych neměla fyzičku a nebyla úplně zdravá, tak jsem ten covid nepřežila. Byla jsem několik dní v nemocnici a nebylo to dobré. Měla jsem ale výbornou péči od kolegů, ač jsem je neznala, a zachránil mě remdesivir,“ říká lékařka.Fyzickou kondici získává Olga Kohoutová zejména díky turistice. „Při pěších výletech si vždycky nabiju baterky. A to jak duševně, vidíte to, co jste nikdy neviděli a kam byste se sami nepodívali, tak fyzicky. Mým velkým přáním je si ještě jednou zalézt Himaláje. Naposledy jsem tam byla v roce 2012, dostala jsem se do výšky 7 500 m. n. m., a bylo to perfektní,“ pokračuje.Podle ní člověk začíná stárnout v 70 letech, kdy si to začíná uvědomovat. „Četla jsem pěkné pojednání o tom, že do 70 se musí člověk připravovat na stáří a od 80 nastupuje křehké stáří. Tak to mě čeká teď,“ směje se Olga Kohoutová.
                              A jaký má recept na dlouhověkost? „Je to jednoduché, důležitá je poctivá práce, nic neflákat, a v tom hledat svoji zálibu. Je potřeba dělat věci opravdově, být poctivý. Ale také mít hezký vztah k lidem, protože ti vás potřebují. Jinak by to bylo o ničem a mě by to nebavilo,“ odpovídá. To, že se toho dá i v osmdesáti letech stihnou opravdu hodně, dokazuje nabitý týdenní program paní doktorky. „V pondělí chodím do práce, pak jsem měla ob týden školu a ob týden jezdím pracovat na chatu, v úterý po práci jezdím nakoupit, ve středu mám dlouhý den, ve čtvrtek mám po práci ob týden školu a střídám to s prací na chatě, v pátek musím nakoupit, v sobotu jdu s turisty na výlet, v neděli vařím, to mi chodí 10 lidí na oběd, tedy nejbližší rodina. Jsem přesvědčená, že děti spolu musí trávit čas, aby se znaly, aby věděly, co kdo dělá,“ uzavírá Olga Kohoutová.Paní Kohoutová má dvě děti a radost jí dělá pět vnoučat. Dcera pokračovala v tradici a pracuje jako lékařka, syn je docentem na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.

Autor: Úřad městského obvodu Plzeň 3 Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka