Eliška dobrovolničí - první den ve Vietnamu

Další článek o Elišce, která vyjela na dobrovolnickou stáž do zahraničí. Jaký byl její první den? První den ve Vietnamu. První let sama. Poprvé mimo Evropu. Poprvé na mototaxi. První nákup neznámého ovoce. První pokus o smlouvání. A neúspěch. Poprvé ve městě s více než 8 miliony obyvatel....

Jarní servisní akce AUTO CB

Můj první den ve Vietnamu začal v 7 ráno fackou vlhkého horkého vzduchu do mého vyklimatizovaného obličeje po 18ti hodinách cestování…

Zástupkyně AIESEC čekala na letišti, vyřídily jsme nějaké nezbytnosti, na bytě jsem odhodila batoh a s důvěrou se ponořila do víru největšího města, ve kterém jsem zatím byla, s nejšílenějším dopravním systémem, který jsem kdy viděla (je pravda, že jsem toho zatím moc neviděla), a to na palubě mototaxi. Měla jsem štěstí, narazila jsem na roztomilého staršího pána, který – ačkoliv jsme si navzájem vůbec nerozuměli – ochotně pomohl a po vydařené jízdě, když mě stále viděl zmatenou, mi věnoval malou láhev balené vody.

Upřímně, cítila jsem se dost zmateně a přemoženě všemi těmi poprvé a tolika novými vjemy. Malá pauza v kavárně, hovory domů, plán na zbytek dne, malý návrat k sobě a Eliška zas jede! Měla jsem v plánu vidět saigonský Notre Dame a známý Ben Thanh Market a hlavně trochu se zatoulat bez plánované cílové destinace. Během krátké procházky mi Saigon ukázal spoustu svých kontrastů. Skleněné mrakodrapy a neuvěřitelně úzké chátrající domečky se stromy na balkónech. Bosé pouliční prodavače jídla s podnikáním na svých kolech a luxusní obchody z mramoru a skla. Nádherné Ho Či Minovo náměstí, kde každá květinka vypadá, jako kdyby o ni bylo pečlivě postaráno a tráva je dokonalá, a roztrhané pytle s odpadky a jejich příšerný smrad v horku jen jednu ulici od náměstí. Dokonale vypadající business man, který otevírá dveře svého luxusního auta, které mu před hotel zrovna postavili zaměstnanci, a motorkáři spící v prapodivných polohách na svých motorkách uprostřed chodníku.

Domů jsem šla docela brzy. Dopadla na mě únava z dlouhého letu a rušného města. Hlavně jsem musela načerpat síly na následující den.

Vzácné střípky dne:
Maminka a dvě děti na skutru během nejrušnější hodiny. Maminka, narozdíl od dětí, měla roušku přes nos a ústa.
Žena na tržišti snažící se naučit mě vyslovovat vietnamsky „děkuji“. Ptala se, odkud jsem. Snažila jsem se jí pantomimicky vysvětlit Českou republiku jako srdce Evropy.
Úsměv a vřelé mávání staršího chlapíka, mého prvního řidiče mototaxi.

Autor: AIESEC Plzeň Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 03.04.2019 17:47



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka