V jakém kraji je nejlevnější povinné ručení? Proč se regiony liší?

Na cenu povinného ručení má mimo jiné vliv to, v jaké lokalitě má vlastník vozidla hlášené trvalé bydliště. Proč se ceny v jednotlivých krajích ČR liší až o tisíce korun? V jakém kraji je nejlevnější povinné ručení a na jakých dalších kritériích výše pojistného závisí?

Jarní servisní akce AUTO CB

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinné ručení slouží k ochraně zdraví a majetku třetích osob. Mít vyřízené povinné ručení je zákonná povinnost pro každého majitele vozidla, které je zapsané v registru. Více o povinném ručení pojednává web www.123ruceni.cz, který nabízí také bezplatnou kalkulačku povinného ručení a dalších druhů pojištění.

Díky zprostředkovatelům pojištění je dnes možné sjednat povinné ručení online. Kalkulačky pojištění, které jednotliví zprostředkovatelé nabízejí, dokáží během několika sekund najít nejlevnější povinné ručení na základě údajů o daném vozidle a jeho vlastníkovi.

Výše pojistného dle regionu

Za rozdílností cen povinného ručení v jednotlivých krajích stojí především statistiky nehodovosti. Dle nich je pravděpodobnost nehody vyšší v obcích s větším počtem obyvatel, což se následně promítá do výše pojistného.

Například v Praze je riziko nehody vysoké, v Jihočeském kraji nebo na Vysočině naopak relativně nízké. Právě Jihočeský kraj a Vysočina patří spolu se Zlínským krajem mezi lokality s nejlevnějším povinným ručením.

Jak se stanovuje cena povinného ručení?

Místo bydliště pojistníka však na cenu povinného ručení nemá takový vliv jako například škodní historie řidiče. Bez ohledu na region lze říct, že obecně za povinné ručení zaplatí více ten, kdo má již na kontě způsobené pojistné události. Pojišťovny v takových případech aplikují tzv. malus, v důsledku čehož se pojištění prodraží.

Image title

Místo bydliště pojistníka má na výpočet ceny povinného ručení vliv, ne však takový jako například délka bezeškodního průběhu.

Velký rozdíl lze rovněž zaznamenat u povinného ručení s nulovým a maximálním bonusem. U většiny pojišťoven je částka za pojistné s maximálním bonusem takřka o polovinu nižší.

Kromě délky bezeškodního průběhu a lokality bydliště má na výpočet ceny povinného ručení vliv až dvacet dalších kritérií. Patří mezi ně například výkon motoru, způsob užití vozidla, druh vozidla či věk řidiče. Za nejrizikovější jsou považování motoristé ve věku do 21 let a od 75 let.

V některých případech hraje roli také předpokládaný roční nájezd. Konkrétně u pojišťovny Allianz jsou řidiči, kteří jezdí málo, považováni za mnohem méně rizikovější. A to prakticky bez ohledu na to, v jakém regionu bydlí.

Strategie cenotvorby se u jednotlivých pojišťoven do jisté míry liší. Kritéria pro stanovení ceny jsou až na výjimky totožná, každá pojišťovna však jednotlivá kritéria považuje za různě důležitá.

Nejsnáze si řidiči cenu pojištění vypočítají v některé z online kalkulaček, které jednotlivé nabídky porovnají a doporučí aktuálně nejlevnější povinné ručení pro daný vůz. K výpočtu ceny obvykle postačí velký technický průkaz.

Image title

Systém tvorby cen se u jednotlivých pojišťoven liší. Nejlevnější povinné ručení pro určitý vůz lze najít díky nezávazné online kalkulaci.

Cena povinného ručení se v souvislosti s rostoucí nehodovostí každoročně zvyšuje. Ani v roce 2020 tomu není jinak, přestože během nouzového stavu nehod znatelně ubylo. V reakci na snížení nehodovosti pojišťovny v některých státech povinné autopojištění zlevňují, popřípadě klientům vrací peníze.

České pojišťovny se k takovému kroku nechystají. Důvodem je skutečnost, že z povinného ručení vyplácejí vyšší částky, než přijímají na pojistném. Pokles nehodovosti byl navíc jen krátkodobý a do budoucna lze očekávat, že lidé budou z bezpečnostních důvodů jezdit raději autem než MHD, což pravděpodobně míru nehodovosti opět zvýší.

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka