10. školní jídelna zrekonstruovala prostory, nabízí obědy pro veřejnost

10. školní jídelna na Borech, která vaří každý den obědy pro 548 strávníků z plzeňských mateřských a základních škol, kompletně zrekonstruovala své prostory.

Cílená propagace v Plzni

V loňském školním roce opravila část jídelny pro žáky, kde pro ně vytvořila i relaxační část. Letos v březnu otevřela kompletně zrekonstruované Bistro Desítka pro veřejnost, které provozuje v rámci své doplňkové činnosti. Bistro, opravené za 750 tisíc korun bez DPH, nabízí obědy pro veřejnost každý všední den, v brzké budoucnosti bude své služby rozšiřovat o snídaně a další občerstvení.

„10. školní jídelna je příspěvkovou organizací města a od svého vzniku v roce 1995 poskytuje stravovací služby žákům mateřských a základních škol a v rámci svých volných provozních kapacit také široké veřejnosti, pro kterou nyní otevřela stylové bistro, kde si občané mohou každý všední den vybrat z pestré nabídky denního menu,“ uvedl při prohlídce školní jídelny, která má kapacitu až 1500 obědů denně a na přípravě jídel se podílí tým 12 zaměstnanců, primátor Plzně Martin Baxa.

„Zdejší školní jídelna vymýšlí skvělé tematické dny mezinárodní kuchyně, mají zde školicí středisko a navíc provozují svoji doplňkovou činnost, díky které mohou rozvíjet stravování pro naše žáky mateřských a základních škol. Budova 10. školní jídelny je v majetku města Plzně, které se na rekonstrukci podílelo částkou půl milionu korun bez DPH, zbylé náklady na interiér putovaly z rozpočtu školní jídelny a byly ve výši čtvrt milionu korun,“ vysvětlila radní pro oblast školství Lucie Kantorová. Ta velmi ocenila design nejen nového bistra, ale především v loňském školním roce opravenou část školní jídelny pro žáky, kde došlo kromě rekonstrukce samotné části jídelny k vytvoření kulturního a hravého prostoru pro děti. Při rekonstrukci této části za 700 tisíc korun byly odstraněny obklady, rozšířena elektroinstalace a vodoinstalace, prostor byl vymalován a vytapetován, vybaven novým nábytkem a dekorativními doplňky včetně bylinkové zahrádky. Design obou interiérů navrhla Andrea Opatrná.

Vaření pro veřejnost zajišťuje 10. školní jídelna od roku 1996. Prostory již nutně potřebovaly rekonstrukci, která proběhla za plného provozu jídelny na přelomu loňského a letošního roku. Ta zahrnovala vybourání příček, sjednocení podlah, přesun vzduchotechniky a sjednocení sádrokartonovým stropem, malování, vybavení nábytkem a dekoracemi. Rozšířením prostoru vzniklo celkem 52 míst, původně zde bylo pouze 35 míst pro veřejnost.

„Naše Bistro Desítka bude mít otevřeno každý všední den. O naše stravovací služby je velký zájem. Vaříme poctivě, z čerstvých surovin a hlavně s láskou k řemeslu. Nově zrekonstruované prostory nám umožňují tuto nabídku rozšiřovat. K dobrému jídlu patří i hezké prostředí a to se nám nyní podařilo realizovat. Děkuji městu Plzeň za podporu,“ uvedla ředitelka 10. školní jídelny Olga Süssová.

„Doplňková činnost, v našem případě poskytování stravovacích služeb veřejnosti, je pro každou příspěvkovou organizaci velmi důležitá a přínosná. Využívání volných kapacit umožňuje naší organizaci příjem, který zásadním způsobem snižuje náklady na činnost hlavní, tj. stravování dětí a žáků. Náš základní příděl rozpočtu od našeho zřizovatele je mnoho let stabilní bez ohledu na zvyšování vstupních cen potřebných na provoz hlavní činnosti. Doplňková činnost vytváří také zisk, který se následně vrací do fondů organizace. Ty jsou potom používány na zlepšování služeb, údržbu majetku, obnovu a doplňování drobného majetku bez potřeb zvyšování rozpočtu,“ doplnila Olga Süssová.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka