36. Finále Plzeň uvede 9 exkluzivních premiér

Film-iálový inter-kino-vizní festival Finále Plzeň se blíží. Už 22.– 27. září nabídne to nejlepší z českých filmů, seriálů, dokumentů, z kin, internetu i televize.

Cílená propagace v Plzni

36. ročník v pátek 22. září slavnostně zahájí jeden z letos nejočekávanějších českých filmů – Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka s Eliškou Křenkovou v hlavní roli. Ambiciózní dobové drama s výrazně aktuálním vyzněním můžete na Finále vidět téměř 14 dní před jeho oficiálním uvedením do kin. Na Finále je k vidění i řada dalších snímků. Kompletní program a aktuality z festivalového dění najdete na www.festivalfinale.cz. 

“Premiéry a  předpremiéry jsou vždy spolehlivým tahákem všech filmových festivalů a já jsem opravdu moc ráda, že si filmoví tvůrci vybrali právě náš festival pro uvedení svého díla k takto exkluzivní projekci. Nový film Úsvit Matěje Chlupáčka s Eliškou Křenkovou v hlavní roli je takovým malým návratem obou jmenovaných - Matěj na Finále uváděl v roce 2013 svůj první snímek Bez doteku a Eliška byla kdysi jednou z porotkyň. Je mi ctí, že se na Finále vrátili se svojí filmovou novinkou,” uvedla Eva Veruňková Košařová, ředitelka filmového festivalu Finále Plzeň. 

Přehled exkluzivních premiér

Soutěžní sekce Zlatý Ledňáček – Soutěž celovečerních hraných nebo animovaných filmů

 Úsvit (Matěj Chlupáček) 

Je rok 1937 a v nově vznikajícím průmyslovém městečku na úpatí Tater je učiněn hrůzný nález. V areálu továrny je nalezeno tělíčko mrtvého novorozence. Znepokojení mezi místními nevyvolá ani tak zmařený lidský život jako nejednoznačné pohlaví dítěte. Bůh totiž stvořil jen muže a ženu, a nalezené dítě proto nemůže být člověk. Těhotná aspirující lékařka Helena (jíž ztvárňuje Eliška Křenková) provází hluboce lidským příběhem o neinformované, netolerantní společnosti a vyvrací naši mylnou domněnku, že jsme na vrcholu pokroku i myšlení. 

Na tiskové konferenci k nadcházejícímu festlivalu Eliška Křenková zmínila, že se s těhotenstvím své hrdinky snažila sžít tak důsledně, že se silikonovým “těhotenským břichem” letěla i na dovolenou do Florencie,a dodala: “Helena je silná, pevná osobnost, která upevnila i mě. Ten čas, co jsem ji hrála, mnou opravdu procházela.”

Výpravné drama o stále kontroverzním tématu soutěžilo na festivalu v Karlových Varech o Křišťálový glóbus. Autorem hudby je Simon Goff, držitel ceny Grammy za seriál Černobyl. Distribuční premiéra snímku je plánovaná na 5. října 2023. 

    • 22.9.2023, 18:30 Kinosál, Měšťanská beseda 

    • 24.9.2023, 17:30 Velký sál Měšťanské besedy

Hosté k filmu: Matěj Chlupáček (režisér), Eliška Křenková (herečka), Miloslav Konig (herec)

Tonda, Slávka a kouzelné světlo (David Pošivač)

Nejmenší diváci si můžou více než měsíc před premiérou užít animovaný snímek oceněný na mezinárodním festivalu v Annecy. Malý Tonda od narození svítí. I přes svůj mimořádný dar tráví veškerý čas ve svém pokojíčku, kde jej střeží úzkostliví rodiče. Vše se změní těsně před Vánoci, když se do domu přistěhuje střelená brýlatá dívka Slávka. Když se společně vydávají prozkoumat záhadu hrozivé příšery ve starém činžovním domě, vznikne mezi nimi nezlomné pouto. Poetický příběh o sebepřijetí a jinakosti, v níž spočívá naše největší síla, si podmaní děti i dospělé. Ať jsme velcí nebo malí, všichni v sobě nosíme malé světýlko – jen ho musíme umět zažehnout. 

    • 24. 9. 2023, 11:30 Velký sál Měšťanské besedy 

    • 27. 9. 2023, 17:30 Kinosál, Měšťanská beseda 

Citlivý člověk (Tomáš Klein)

Groteskně-alegorická road-movie, která je adaptací stejnojmenného románu Jáchyma Topola. Bláznivá cesta kočovného herce Moura, jeho ženy Mámy a dvou synů v počmáraném karavanu vede zpátky domů do Posázaví. I přes nejistou vidinu budoucnosti nosí Mour masku potrhlého herce dál a své duševní mladosti se nechce vzdát, byť jej všude na cestách pronásleduje myšlenka lidské smrtelnosti. Vizuálně působivé groteskní drama bylo na letošním festivalu v Karlových Varech zařazeno do hlavní soutěže a dá naposledy spatřit chotěšovskou chaloupku nad řekou Radbuzou, jež pro účely natáčení lehla popelem.

    • 23. 9. 2023, 17:30 Kinosál, Měšťanská beseda

    • 26. 9. 2023, 17:30 Kinosál, Měšťanská beseda

Hadí plyn (David Jařab)

Robert Klein opouští svou partnerku a vydává se vstříc nepropustné divočině na Balkáně, aby se shledal s dlouho neviděným nevlastním bratrem. V místech, kde Evropa ztrácí své kontury a kde neplatí pravidla civilizovaného světa, přehodnocuje svůj vztah ke kultuře i přírodě, kterou lidstvo vysává a snaží se ji pokořit. Putování divočinou je Robertovi odyseou plnou událostí na hranici reality a snu, díky níž nachází nejen zdravý vztah k lásce a sexualitě, ale i sebe samého. Filmová odysea na motivy novely Josepha Conrada Srdce temnoty, jejíž režie se ujal David Jařab, který tuto látku již dříve zpracoval do podoby úspěšné divadelní inscenace. 

    • 24. 9. 2023, 14:30 Kinosál, Měšťanská beseda

    • 26. 9. 2023, 14:30 Kinosál, Měšťanská beseda

Přišla v noci (Tomáš Pavlíček, Jan Vejnar)

Nový film pohybující se na tenké hraně černého humoru a home invasion hororu. Manželský pár kolem třicítky si užívá rutinu všedního vztahu, když pozdě v noci zaklepe na dveře jejich prvorepublikového bytu nečekaná návštěva. Černá komedie potvrzuje, že ne všechna monstra žijí ve tmě pod postelí - občas jsou jimi maminky, které odmítají opustit pokoj pro hosty. Komediální konverzačka s minimálním rozpočtem, jež si zažila světovou premiéru v Karlových Varech, s nadsázkou pracuje s hororovými prvky a baví především povědomou situací, kterou v různých obměnách zažil leckdo z nás.

    • 24. 9. 2023, 20:30 Kinosál, Měšťanská beseda

    • 26. 9.2023, 14:00 Malý sál Měšťanské besedy

První úlovek (předpremiéry a premiéry hraných a dokumentárních filmů)

Hranice (Agnieszka Holland)

Nové drama režisérky třikrát nominované na Oscara mělo před několika dny světovou premiéru na prestižním filmovém festivalu v Benátkách, kde získalo Zvláštní cenu poroty. Psycholožka Julia se v něm stává nedobrovolnou svědkyní dramatických událostí na polsko-běloruské hranici. Vzdává se svého pohodlného života a přidává se ke skupině aktivistů, jež uprchlíkům poskytuje nezbytnou pomoc. Setkání s mladým pohraničníkem Janem a syrskou rodinou prchající před občanskou válkou nastartuje běh událostí, jenž změní život všem zúčastněným. Fiktivní příběh je dle slov režisérky Agnieszky Holland inspirován skutečnými, “evropskými” událostmi, které se dějí přímo vedle nás.

    • 23.9.2023, 20:30 Velký sál Měšťanské besedy 

    • 26.9.2023, 20:00 Velký sál Měšťanské besedy

Extraktoři (Roman Kašparovský)

Ochutnávka nové špionážní minisérie platformy Voyo, na jejímž scénáři se podílel i investigativní reportér Jaroslav Kmenta. Civilní rozvědka v něm napomáhá českým občanům, kteří se za hranicemi ocitli v ohrožení a v případě nouze je extrahuje. Akčními scénami nabitý seriál se točil mimo jiné v Turecku na hranici s Íránem. V hlavních rolích se vedle držitelky Českého lva Pavly Gajdošíkové představí Jakub Štáfek nebo Jan Révai.

    • 23. 9.2023, 17:30 JoNáš, Měšťanská beseda

Mozaika (Jasmina Bralić-Blažević, Lenka Wimmerová)

V novémový vztahovém seriálu TV Nova se v hlavních rolích představí mimo jiné Karel Heřmánek, Taťjana Medvecká, Martha Issová či Marek Adamczyk a Jan Nedbal. Čtyřicetileté manželství rodičů má náhle ukončit rozvod. Než dojde na prodej společného domu a jejich cesty se nadobro rozejdou, je potřeba dokončit rekonstrukci domu. Dočasné útočiště tak máma a táta hledají u svých dospělých ratolestí. Ovšem takové mezigenerační soužití nemusí být vždy jednoduché. Šestnáctidílný komediální seriál o nezbytné pružnosti rodinných vazeb a vzájemné lásce, díky které rodina vydrží cokoliv, napsala hojně oceňovaná Alice Nellis.

    • 24.9.2023, 17:30 JoNáš, Měšťanská beseda

Cesta do tmy (Jiří Svoboda)

Kriminální thriller České televize s Matějem Hádkem v hlavní roli. Co vedlo bývalého špičkového vědce k ozbrojenému přepadení banky, v níž drží desítku rukojmích? Snímek na motivy románu Martina Goffy "Děvčátko" je sevřen do dvou prostředí - interiéru přepadené banky s rukojmími a vnitřku vozu krizového řízení, odkud policisté komunikují s tajemným útočníkem a snaží se, stejně jako on, hrát o čas a zjistit o něm víc. 

    • 22. 9. 2023, 17:30 JoNáš, Měšťanská beseda

Vstupenky, akreditace a festivalová aplikace 

Vstupenky na jednotlivé festivalové projekce stále stojí 100 Kč. Děti do 6 let bez vlastního sedadla mají vstup zdarma. Akreditace je možné pořídit buď na víkend (Weekend Pass, 500 Kč) nebo na celý festival (Festival Pass, 800 Kč). Více informací najdete na www.festivalfinale.cz. A protože se v Plzni od 22. do 23. září koná Mezinárodní knižní festival a veletrh Svět knihy, finálová akreditace na něj zajistí vstup zdarma. 

Festivalová aplikace Finále Plzeň nabízí kompletní a přehledný program, anotace ke všem filmům, seznamy delegací, nákup vstupenek bez front a čekání, vlastní seznam vašich preferovaných filmů, QR kód místo papírové vstupenky, novinky z aktuálního festivalového dění a všechny festivalové noviny. Funguje i offline, takže špatný signál nebo nedostatek dat vás nezaskočí. A také pomůžete tisknout mnohem méně vstupenek, které by jinak brzy směřovaly do koše. Aplikace je ke stažení pro Android i iOS. Vstupenky si mohou návštěvníci ale také stále vytisknout doma či na festivalové pokladně, například když nevlastní chytrý telefon. 

Hvězdní hosté na Finále Plzeň

Filmový festival je pro návštěvníky atraktivní nejen díky skvělé filmové nabídce, ale láká i na hvězdné hosty a hostky, kteří každoročně zavítají do Plzně, aby uvedli svá díla, poskytli rozhovory médiím a setkali se s festivalovými diváky. Letošní ročník není výjimkou, a bude na něm možné potkat mimo jiné již zmíněnou herečku Elišku Křenkovou a režiséra Matěje Chlupáčka, herečky Janu Plodkovou, Andreu Mohylovou, Judith Bardos Pecháčkovou či Annu Kadeřávkovou.

Z herců se na festivalu objeví například Marek Adamczyk, Jan Kačer, Vojtěch Vodochodský či Stanislav Majer. Svoje filmy přijedou uvést také režisérka Jana Počtová či režiséři Ondřej Moravec a Robert Hloz, v pátek 22.září dorazí i Kazma. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 20.09.2023 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka