Člověk v tísni radí: Před Vánoci pozor na mikropůjčky

Řada lidí má v předvánočním období hluboko do kapsy a hledá možnosti, kde si peníze půjčit. Společnost Člověk v tísni dlouhodobě upozorňuje na některé „šmejdské“ praktiky spojené s poskytováním úvěrů.

Cílená propagace v Plzni

Organizace nyní varuje před nebezpečím tzv. mikropůjček.

Procento lidí, kteří nejsou schopni uhradit nečekaný jednorázový náklad v řádu tisíců korun, je podle výzkumů v ČR vysoké1. Z pohledu člověka s finančními problémy se zdá být mikropůjčka vhodným a zdánlivě bezpečným řešením. ´Půjčím si pár tisíc na několik dnů, uhradím nečekanou složenku a po výplatě dluh zaplatím. Vyřízení mikropůjčky je navíc tak jednoduché – stačí poslat SMS, žádné složité papírování, ani podpis není třeba´.

V čem tedy tkví nebezpečí zdánlivě jednoduchých „půjček před výplatou“? „Důležité je si uvědomit, že opravdový byznys se na těchto půjčkách dá vytvořit až ve chvíli, kdy lidé nesplácí. S tím společnosti vědomě kalkulují a tomu přizpůsobují i podmínky, za kterých mikropůjčky poskytují,“ vysvětluje Michala Baslová, dluhová poradkyně společnosti Člověk v tísni. Strategie poskytovatelů mikropůjček přitom začíná vlídným krokem. „První půjčka je zdarma. Po jejím splacení je hned k dispozici půjčka druhá. Ta už však za nemalý úrok. RPSN se v případě mikropůjček pohybuje v řádu stovek i tisíců procent!“ upozorňuje Michala Baslová.
V případě dalšího prodlení naprostá většina společností neumožní upravit splátkový kalendář, ale za poplatek splátku pouze odloží. Tím ovšem dochází k tomu, že dluh neustále narůstá a to, co se dlužníkovi podaří splatit, nejde na umoření dluhu, ale pouze na poplatek za odložení splátky. Za každé prodlení je účtována také pokuta, nejčastěji v řádu několika tisíc korun. Kromě toho jsou ale zpoplatněny také upomínky, kterými společnost na prodlení dlužníka upozorňuje. „I když se jedná o poplatky pouze v řádu stokorun, naprostá většina společností nijak neomezuje počet a formu upomínání. A tak může chodit třeba denně upomínací SMS nebo email. Za měsíc se tak dluh jen na upomínkách může zvednout o tisíce korun,“ varuje dluhová poradkyně.

Základní mechanismy umožňující generování vysokých zisků na mikropůjčkách jsou tedy sankce, poplatky za upomínky a poplatky za odložení splátek. A to jsou nástrahy, které řadu lidí dostaly do nezvladatelné pasti dluhové spirály. „S problémy, které způsobila mikropůjčka, se setkáváme stále častěji. I když je na začátku případu třeba jen tří tisícový dluh, dopady na dlužníka jsou často nevratné,“ uvádí Michala Baslová. Ta dále upozorňuje, že u půjček nižších než pět tisíc korun není možné se obracet na institut finančního arbitra, který může u jiných dluhů proti neetickým praktikám pomoci.

Sledujeme také obchodní praktiky spojené s mikropůjčkami. Po schválení půjčky začnou chodit klientům výzvy k vyčerpání celého schváleného kreditu. „Půjčí-li si někdo např. tři tisíce a schválený limit půjčky je pět tisíc, pak mu mohou chodit třeba také každý druhý den SMS zprávy s výzvou, aby využil celý limit a půjčil si ještě zbylé dva tisíce,“ upřesňuje způsob nátlaku Michala Baslová. Ta důrazně doporučuje se mikropůjčkám vyhnout velkým obloukem.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka