DEPO2015 slaví rok. Jako Kreativní zóna patří k republikové špičce

Na konci dubna 2015 se poprvé otevřely brány bývalé vozovny dopravních podniků veřejnosti. Místo autobusů zde nalezly místo kultura, řemeslo a podnikání.

Cílená propagace v Plzni

„DEPO2015 je hlavním udržitelným výstupem projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015, který propojuje kulturu s byznysem. Fungujeme stále v improvizovaných podmínkách, ale možná i právě proto je DEPO2015 lepším a živějším prostorem než před rokem. Lidé sem mohou zavítat sedm dní v týdnu,“ uvádí ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek.

„Bývalé vozovně dopravních podniků se podařilo vdechnout nový život. Stala se místem pro představování inspirativních projektů a tipů na zajímavé kulturní iniciativy, ale také místem kde se propojuje umění a inovace s ekonomickými faktory.  DEPO2015 je jedinečné, což mimo jiné potvrzuje nebývalý zájem o část programu právě konaného filmového festivalu Finále,“ říká první náměstek primátor a zároveň předseda správní rady společnosti Plzeň 2015, která DEPO2015 provozuje.

Po prvním roce fungování se nová kreativní zóna může pochlubit návštěvností kolem 115.000 lidí, desítkami výstavních projektů (největší ohlas mělo Plzeňské rodinné fotoalbum se zhruba 10.000 návštěvníky a designová výstava DOMUS), velkými hudebními akcemi Rock for People Europe a Žebřík, špičkovými a tanečními představeními v rámci festivalů Skupova Plzeň, Divadlo, Finále či Tanec Praha v Plzni, oblíbeným festivalem pouličního jídla Street food market a stovkami menších akcí od zahradnických odpolední přes dětské narozeninové oslavy až po soukromé firemní večírky.

DEPO2015 však nefunguje jen jako místo k pořádání akcí. Nabízí prostory pro konference a veletrhy, své místo tady mají i zahraniční umělci na rezidencích, kutilové v otevřených dílnách, švadleny, designeři a vývojáři využívající technické zázemí Makerspacu, nájemníci sdílené kanceláře či lidé, kteří rozjíždějí podnikání v tzv. kreativních průmyslech. V podstatě jde o tvůrčí činnosti, které zároveň poskytují lidem zaměstnání - například módní či nábytkářský design, výroba hraček, šperkařství, programování, vývoj mobilních či herních aplikací, reklama, film a další. Prostory DEPO2015 využívají také umělečtí fotografové a filmaři. Podle různých studií tvoří kreativní průmysly nezanedbatelných 4 - 8 % celkového HDP Evropské unie, která v nich vidí slibnou a konkurenceschopnou budoucnost.

„To, co jsme zde dokázali za pouhých pár měsíců vytvořit, nemá v České republice obdoby. Kreativní inkubátory vznikají i v dalších větších městech -  v Brně,  Ostravě, Praze či při univerzitě ve Zlíně, ale žádný z nich nemá takový přesah, aby zároveň nabízel vzdělávací kurzy pro začínající profesionály, tvůrčí dílny pro veřejnost, sdílenou kancelář, výstavní a koncertní halu s kavárnou a dětským koutkem i zázemí pro rezidenční umělce,“ popisuje Jiří Suchánek.

Oslava prvních narozenin DEPO2015 připadá na 28. dubna, kdy dostanou návštěvníci mimořádnou možnost prohlédnout si všechny stávající dílny, zúčastnit se slavnostního otevření nové dílny FABLAB s 3D tiskárnou a vyzkoušet si Coworkingovou pracovnu. Bez předchozí registrace se také budou moci zúčastnit ukázkového kovářského workshopu, dekorativního gravírování dřeva a klasického grafického workshopu. Na večer se chystá druhá akce zvaná FuckUp Night, kde se představí zajímaví mluvčí a jejich neúspěchy, které je však neodradily a ostatní mohou motivovat. Mezi potvrzenými hosty jsou Michal Thomes z organizačního týmu Rock for People, bývalý akrobatický lyžař Václav Vopalecký (jeho firma WEX získala ocenění Živnostník roku 2015), ředitel společnosti Dominik centrum Plzeň Ivan Jáchim či kuchař a majitel „nadšenecké restaurace na venkově“ Jan Havaš. Následovat bude DJ a párty až do noci.

Aktuálně v depu bude končit expozice TRIK věnovaná dětem a digitálním technologiím, od 6. května jí vystřídá nová interaktivní výstava Dobrodruzi, která návštěvníky vezme na dobrodružnou cestu ze Stoda za novým životem na Nový Zéland. DEPO2015 se také stylově připojí k oslavám osvobození Plzně. O víkendu 7. až 8. května tu bude po celý den probíhat festival pouličního jídla v americkém stylu. Atmosféru navodí nejen hamburgery a hot dogy, ale i dobová polní kuchyně, swing a automobiloví veteráni.

Z dalšího programu stojí za zmínku první městský překážkový běh Predator Run 30. 4., květnový koncert původem plzeňské legendární kapely ALICE s Danem Bártou, Dron fest a oslava 75. výročí trolejbusů PMDP, již podruhé bude areál hostit festivaly Skupova Plzeň a Divadlo. V červenci mohou využít rodiče nabídku příměstských táborů. Na podzim se do Plzně vrátí Bavorské kulturní dny, uvažuje se také o koncertech Plzeňské filharmonie. V jednání jsou koncertní vystoupení Plzeňské filharmonie a podnikatelský Global Enterpreneurship Week Summit 2016. 

Provozovatelem Kreativní zóny DEPO2015 je společnost Plzeň 2015, která měla v loňském roce na starost realizaci projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Letos pokračuje v pořádání úspěšných akcí, mezi které patřil Festival světla, Evropský den sousedů, týdny Západočeského baroka a další. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 20.04.2016 14:09



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka