Mistry ČR v downhillu se na Špičáku stali Sehnal a Durčáková

Titul mistra České republiky pro rok 2020 ve sjezdu horských kol (downhillu) získal na šumavském Špičáku v elitní mužské kategorii Stanislav Sehnal ze stáje Kellys Factory Team.

Cílená propagace v Plzni

V ženách patří prvenství a titul šampionky ČR pro letošní rok Dominice Durčákové ze stáje Qayron Factory Team. Stříbrnými z republikového mistrovství v elitních mužských a ženských kategoriích byli Matěj Charvát (Banshee Bikes/CharvatBros) a Šárka Košárková (BMX Studénka). Bronz brali Antonín Král (ze stejné stáje jako Sehnal) a Eliška Bartuňková (BMX Jeseník).  

Pohled na výsledky dopoledních semifinálových jízd, do nichž se v 8 kategoriích nakonec přihlásilo okolo 140 bikerů a bikerek, vypadal jako kdyby se tady snad jel opravdu iXS downhill cup, který stopnula pandemie koronaviru.

V elitních kategoriích totiž na předních místech před finále figurovala jména špičkových jezdců s triumfy na řadě světových podniků včetně předchozích vítězů ze Špičáku – Rakušané David Trummer a Andreas Kolb, Němec Johannes Fischbach, Slováci Rastislav Baránek, Adam Rojček a k tomu česká elita Stanislav Sehnal, Antonín Král nebo Matěj Charvát. Elitní ženskou kategorii rozsvítila juniorská mistryně světa v downhillu z loňského roku Valentina Höllová nebo Němka Sandra Rübesamová.

Silná zahraniční konkurence nakonec také promluvila do celkového pořadí druhého podniku letošní třídílné série Českého poháru, který se jel jako open podnik pro české a zahraniční jezdce včetně bikerů bez licence. Mistrem ČR se pak stali nejvýše postavení Češi a Češky vlastnící licence Českého svazu cyklistiky.       

Mezi 34 účastníky elitní mužské kategorie se absolutním vítězem špičáckého podniku a druhého závodu Českého poháru stal Rakušan David Trummer, který jako jediný pokořil magickou hranici tří minut (2:59). Druhý se ztrátou 2,41 vteřiny dojel právě nový mistr ČR Sehnal a třetí Slovák Rastislav Baránek (- 4,14). Další z Čechů v absolutním pořadí byli šestý Charvát a osmý Král.

„Jsem nesmírně šťastný, že se mi po několika letech podařilo znovu získat domácí titul. Proto jsem hned po průjezdu cílem vybouchl radostí. Trať mi tady sedí v tom, že není extrémně dlouhá, ikdyž je technicky náročná, má zavřené zatáčky. Měl jsem vážné zranění kolena a ramene a pauza způsobená koronavirem mi hodně pomohla dobře potrénovat,“ uvedl bezprostředně po skončení závodu Stanislav Sehnal.

Elitní kategorii žen ve Ski&Bike Špičák vyhrála juniorská světová šampionka V.Höllová z Rakouska, která druhé Rübesamová z Německa nadělila skoro 13 vteřin a třetí republikové vítězce Durčákové dokonce třiačtyřicet.

Závody okolo celé 1750 metrů dlouhé trati Struggle s převýšením 320 metrů sledovalo okolo 1500 diváků. Nejvýznamnější podnik letošní downhillové sezony v Česku v podobě MČR se letos premiérově konal právě na šumavském na Špičáku. Příští rok by se měl ve Ski&Bike Špičák opět jet mezinárodní iXS downhill Cup, kde má areál již přiděleno pořadatelství jednoho ze závodů této série.   

Kompletní výsledky špičáckého závodu včetně časů všech kategorií (mimo dvě elitní se ještě jely Naděje (10 - 15 let), Kadeti, Junioři, Masters (od 30 let výše), Masters plus (od 40 let výše) a Hobby (bez licence) najdete na: https://www.sportsoft.cz/cs/zavod/overview/5470
  


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka