Nejvíce „světel“ mají domácnosti z Olomouckého, nejméně Plzeňského kraje

V českých domácnostech denně svítí 64 milionů světelných zdrojů: tedy wolframových žárovek, kompaktních „úsporek“, „halogenek“ či nově také LED žárovek.

Cílená propagace v Plzni

Na jednu domácnost jich připadá průměrně patnáct, přičemž za rok lidé nakoupí zhruba čtyři kusy a vyřadí alespoň tři. Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který proběhl mezi 1219 respondenty.

„Nejvíce světel se rozsvítí v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, kde na domácnost připadá více než 17 zdrojů, naopak nejméně jich svítí v Plzeňském a Ústeckém kraji, kde je průměr okolo deseti,“ říká Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel. 

V domácnostech převažují klasické wolframové žárovky (42 %), ale jejich počet meziročně klesá ve prospěch úspornějších typů osvětlení: kompaktních zářivek (28 %) a LED světelných zdrojů (10 %). 

Polovina vyřazených „úsporek“ končí na skládkách

Tuzemské domácnosti a firmy za poslední rok předaly k recyklaci téměř pět milionů světelných zdrojů. Z vyřazených světelných zdrojů se zužitkovalo vše: stovky tun skla, plastů a kovů. Zároveň bylo bezpečně zpracováno více než 26 kilogramů toxické rtuti, která je uvnitř světelného zdroje neškodná a pro svícení nutná. „Toto množství rtuti by teoreticky mohlo ve volné přírodě znečistit vodu v objemu téměř dvou vodních nádrží Lipno či 82 Máchových jezer,“ dodává Zuzana Adamcová.

O umístění sběrného místa vyřazených světelných zdrojů mají povědomí dvě třetiny Čechů. V praxi však „úsporky“ recykluje zhruba jen 50 procent obyvatel. „Lidé jsou ochotni odnášet nefunkční světelné zdroje průměrně do vzdálenosti 1382 metrů,“ dodává Zuzana Adamcová.

V Česku je nyní k dispozici přes 4560 sběrných míst, přičemž jejich počet neustále roste. Vyřazené úsporné zářivky lze vrátit v obchodech s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, na úřadech nebo v řadě firem.

POZNÁMKA: Výzkum letos pro společnost EKOLAMP provedla výzkumná agentura Markent formou interview mezi 1219 respondenty ve věku od 18 do 64 let z celé České republiky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
11.12.2015 08:12



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka