Plzeňští zvířecí záchranáři letos odchovali už 12 veverek

Olga Štěpánková se již několik let věnuje hlavně veverkám, každý rok odchovává mláďata ze zničených hnízd či poraněná veverčata.

Cílená propagace v Plzni

 Jenom za letošní rok už odchovala a vrátila zpět do volné přírody 12 mláďat, přičemž některá piplala od pár centimetrů velkých slepých mrňat. "Odchovat mládě veverky není žádná legrace, pominu-li skutečnost, že mláďata nesmějí prochladnout a stále se musí držet v teple, tak i samotné krmení vyžaduje určité znalosti a zručnost. Navíc některé veverky se k nám do stanice dostanou v kritickém zdravotním stavu, a tak vyžadují 24 hodinovou péči a individuální přístup," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.  V reálu se pak jedná o desítky hodin a máte-li doma současně hned veverek několik, tak je to opravdu fuška. "Olině veverky jdou, hlavně díky individuálnímu přístupu a zkušenostem, které s nimi má. Pravda, sladit evidenci pacientů s jejich jmény mi někdy dělá problémy, ale na druhou stranu když pak vidím ve venkovní voliéře běhat Miki, Kiki, Maxe, Lukiho spolu s Viktorkou, Sofinkou, Fifi, Kukim a Lusi, tak jsem rád, že Olina se o veverky stará od „A“ až po „Z“ aniž by mě k tomu jakkoliv potřebovala," dodává Makoň s úsměvem.  


Ptáčata - Dominika Lokingová

 Letošní sezonu nezahájila příliš šťastně.  Po plánované operaci páteře je již měsíc v domácí léčbě. Pohybově toho ještě moc nezvládá, ale pilně cvičí a rozcvičuje se při odchovu ptačích mláďat. Začalo to hnízdem rehků, pokračovalo stehlíky, sýkorou, pěnkavou, pěti vlaštovkami a dalším hnízdem čerstvě vylíhnutých rehků a vrabců domácích.
 Odchov ptačích mláďat je snad ještě náročnější než odchov veverek. "Zatímco veverky vcelku nenápadně nosí Olina ve speciální dámské kabelce, tak s plastovou přepravkou ukřičených mláďat jen tak někam nedojdete, natož abyste je někam nenápadně pronesli, jeli s nimi tramvají a nakupovali. A tak ve finále Dominiky neschopenka nám i ptáčatům přišla vhod, ono za plného provozu piplat teprve několik hodin stará mláďata rehků, kterým rodiče zabila domácí kočka, není vůbec snadné. Proto se všichni pak snažíme působit i preventivně a celkově brát do stanice co nejméně mláďat," vysvětluje Karel Makoň.   
 

foto: desop
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka