Sulislavský masopust se konal už po 236.

Jeden z nejstarších masopustů se koná pravidelně na Tachovsku, a to v obci Sulislav. Dochovaná písemná zmínka se datuje až k roku 1785, proto je sulislavský průvod jeden z nejstarších v kraji.

Cílená propagace v Plzni

Jeden z nejstarších masopustů se opět konal v Sulislavi. Loňský ročník obec vypustila kvůli pandemickým opatřením, o to více se lidé na ten letošní těšili.A tak měl letošní masopust o jednu pozici nižší číslo, místo 237. se konal jen 236. I tak jde o úctyhodné číslo, říká starosta obce Mila Strohschneider. „Náš kronikář Jiří Hruška to evidoval, a hlásil první písemnou zmínku o masopustu z roku 1785. Prý tento zvyk vznikl souběžně se selským stavem,“ vysvětlil starosta.

Počasí bylo vrtkavé, dokonce i chvíli pršelo a sněžilo. I tak přišlo hodně účastníků. „Na začátku jsme jich napočítali 115 a cestou se ještě dvě masky přidaly. A to ještě v průvodu šla většina lidí bez masek. Bylo nás hodně , a tak bych tu rád všem poděkoval za podporu. Velký dík patří také našim sousedským muzikantům ze Sytna, pak Lidové muzice z Chrástu i naší občerstvovací stanici,“ dodal Strohschneider.

Lidé přijeli i ze širokého okolí, například až z Třemošné dorazil Martin Voráček v rouše Ježíšově. „Dozvěděl jsem se to náhodou na jedné sportovní akci a protože ten kostým prostě doma mám a občas se podobných akcí účastním, tak jsem se přijel podívat. A jsem rád, Sulislavští to měli s plnou parádou a skvělou muzikou. A ještě všude výborné dobroty, koblihy, chlebíčky, maso, hospodyňky se opravdu činily, děkuji za pěknou sobotu,“ vzkazuje Ježíš, kterého dokonce zatkla policie a vězeň mu pak pomáhal s útěkem.

Fotogalerie
Autor: Martina Sihelská Článek může obsahovat komerční sdělení.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka