Animánie: svátek animace i filmové výchovy už od čtvrtka

Více než 200 krátkých animovaných filmů vytvořených dětmi, pozoruhodné praktické workshopy, výjimečné celovečerní animované filmy, výstavy filmových dekorací, prezentace nových počítačových her.

Jarní servisní akce AUTO CB

 A také zajímavá setkání nad aktuálními tématy audiovizuální a filmové výchovy, to vše slibuje 12. ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Animánie 2017. Letos proběhne od 16. do 19. listopadu v Plzni v prostorách Moving Station a Cafe Anděl. Jeho leitmotivem je letos téma „SEN“.

„Soutěžní část festivalu se rok od roku rozšiřuje a podstatně se rozšiřuje i mezinárodní účast. Filmy na festival posílají děti různého věku, od malých autorů z prvních tříd po studenty vysokých uměleckých škol,“ uvedl ředitel Festivalu Animánie Jan Příhoda. Na přehlídku, která je asi největší svého druhu v České republice, míří každý rok stovky filmařů nejmladší generace, kteří představují svá díla ostatním, navštěvují workshopy, besedy o filmech i setkání s profesionálními tvůrci.

„Profesionální filmaři k nám většinou doprovázejí své nové či starší snímky a dětem představují jejich vznik,“ dodal Příhoda. Letos se mají diváci a účastníci festivalu na co těšit. Srpnový hit Hurvínek a kouzelné muzeum, který poprvé převedl slavné české hrdiny, původem z Plzně, do světa počítačové animace, doprovodí v sobotu 18. 11. syn nástupce Josefa Skupy a dlouholetého principála Divadla S+H Miloš Kirschner ml. Právě on se výrazně podílel na scénáři filmu. Do Plzně s ním zavítá režisér a producent filmového Hurvínka Martin Kotík.

O den později bude na Animánii uveden také nový film Aurela Klimta Lajka. Pozoruhodný projekt, který má původ v divadelní inscenaci o prvním vesmírném psu, vznikal řadu let. Jeho první část již mohli návštěvníci Festivalu Animánie vidět v roce 2013. Lajku do Plzně doprovodí sám autor Aurel Klimt. Festival připomene i kultovní animák z roku 2009 Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny (divadelní verzi připravila s režisérem Jiřím Bartou v roce 2015 i plzeňská Alfa). Právě Barta uvede na Animánii po projekci ještě zajímavou prezentaci o vzniku filmu.

Tradičně zajímavá setkání slibují také programy porotců festivalové soutěže. Filmy bude letos hodnotit jedna z nejlepších současných režisérek české animace Kristýna Dufková. Ta uvede také pásmo svých filmů. Zahraniční část poroty tvoří pedagogové filmové výchovy. Z Itálie míří do Plzně pedagog a filmař Roberto Paganelli, z Polska přijede pedagožka a filmová teoretička Paulina Zacharek. „Mezinárodní účast v porotě považujeme již několik let za velmi pozitivní přínos, protože rozšiřuje pohled na filmovou tvorbu,“ dodal Jan Příhoda.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 15.11.2017 17:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka