Anketa: stromy na náměstí chce natrvalo 97 procent hlasujících

Výsledek ankety k tématu umístění stromů na náměstí Republiky převzal primátor Plzně Pavel Šindelář. Anketu uspořádal Nadační fond Plzeň sobě, který nechal na hlavní plzeňskou centrální plochu umístit ve velkých květináčích několik vzrostlých stromů.

Jarní servisní akce AUTO CB

Cílem bylo vyvolat diskuzi na toto téma a zjistit, zda Plzeňané o stromy na náměstí stojí. Celkem hlasovalo 11 807 lidí, 97 procent z nich by stromy chtělo. Vedení města se podnětem bude zabývat.

„Zeleň na náměstí Republiky je tématem, které se už v minulosti řešilo několikrát. Například v roce 2016 v rámci festivalu Landscape se tu objevily stromy umístěné v nákupních košících. To byl počátek zahájení debaty,“ uvedl primátor Pavel Šindelář.

Aby město mohlo vyhovět výsledkům nejnovější ankety, znamenalo by to podle primátora rekonstrukci náměstí. Otázka totiž zněla, zda si občané přejí umístění stromů na centrální plochu natrvalo. „Trvalé řešení by rekonstrukci vyžadovalo. Proto nyní anketu bereme jako podnět k otevření tohoto tématu a k diskuzi, zda ano či ne. Chceme se bavit o tom, zda na gotické náměstí stromy patří. Já jsem jednoznačně pro,“ dodal primátor. Ten je přesvědčen, že tématem se bude muset zabývat i budoucí Rada města Plzně, jež vzejde z podzimních komunálních voleb.

„Anketa probíhala 20 dní, a to nejen při kontaktní kampani s občany, ale i na internetu. Zapojilo se 11 807 hlasujících, z toho 11 484 hlasovalo pro, tedy zhruba 97 procent. Necelá tři procenta lidí se vyjádřila proti,“ upřesnila Kristýna Nachtmann Švédová, jež výsledky ankety za nadaci předala. Upozornila na to, že nadace již v minulosti umístila stromy například do ulice Bedřicha Smetany. „Občanům se to líbilo, proto jsme si dovolili na pár dnů stromy dát i na náměstí a spustili jsme anketu,“ doplnila. Stromy v květináčích se nyní po skončení ankety z náměstí odvezou zpět do ulice Bedřicha Smetany, některé poputují k partnerům nadačního fondu. Na náměstí zbyde pět stromů, jež budou umístěny na krajnici silnice před přechod pro chodce a budou tvořit bariéru vozům, aby neparkovaly těsně u přechodu. 


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka