Barokní skvosty Plzeňského kraje a sousedního Bavorska propojí společný projekt

Projekt Barokní region Čechy Bavorsko navazuje na festival 9 týdnů baroka, který se stal jednou z nejúspěšnějších akcí Plzně – Evropského hlavního města kultury 2015.

Cílená propagace v Plzni

Projekt nově upozorní nejen na baroko západních Čech, ale také na památky bavorského příhraničí. Společné kulturní dědictví propojí výstavy, informační platforma v českém i německém jazyce, řada kulturních událostí, semináře a další akce, které jsou naplánovány až do roku 2020. Projekt společně realizují Plzeň 2015, zapsaný ústav, Centrum Bavaria Bohemia v Schönsee a Kulturista, spolek pro kulturu a cestovní ruch. Je financován z programu Přeshraniční Spolupráce Česká Republika – Svobodný Stát Bavorsko.

Barokní památky Plzeňského kraje, které jsou jedním z hlavních turistických magnetů regionu, pojí s pamětihodnostmi na německé straně mnoho společného. Obchod, historie, zbožnost a umění jsou si v období baroka v Čechách a Bavorsku velmi blízké, na obou územích působili stejní stavební mistři, architekti i umělci. Součástí projektu se proto staly sousední regiony Horní Franky, Horní Falc a Dolní Bavorsko na bavorské straně a Plzeňský a Karlovarský kraj na straně české. „Naším cílem je propojit barokní památky v příhraničí jakožto společné kulturní dědictví,“ říká Dr. Veronika Hofinger z Centra Bavaria Bohemia, vedoucího partnera projektu. „V letech 2013 – 2016 jsme si vyzkoušeli, že z bavorské strany je o akce u nás velký zájem. Věřím, že i českým divákům a turistům díky této aktivitě pomůžeme objevit barokní skvosty v německém příhraničí,“ říká za Plzeň 2015 Jiří Sulženko.

Osou projektu Barokní region Čechy Bavorsko je česko-bavorská platforma Barock-Info, na které bude zveřejněno 50 barokních památek národního a na 130 památek regionálního významu (www.zapadoceskebaroko.cz a www.bbkult.net). K zahájení barokní sezóny vyjde v letech 2018, 2019 a 2020 Magazín Barokního regionu Čechy Bavorsko. V objevování historické epochy pomůže malým i velkým interaktivní výstava Za barokem, která se představí v DEPO2015. Její součástí bude i Kladrubský archifon 5, interaktivní vizuálně-hudební instrument umělců Dana Gregora (Initi) a Tomáše Dvořáka (Floexe). Návštěvníci budou díky němu moci rozeznít a nasvítit čtyři metry vysokou maketu oltáře z jedné z nejvzácnějších staveb barokní gotiky - kostela Nanebevzetí Panny Marie v klášteře Kladruby, jehož architekty byli Jan Blažej Santini a Matyáš Bernard Braun.

Barokní stavby i jejich okolí pak oživí desítky kulturních akcí. „V roce 2018 chystáme například už 25. ledna konferenci zaměřenou na podporu cestovního ruchu v Centru Bavaria Bohemia v Schönsee, samotná barokní sezóna pak začne 9. června akcí v Mariánské Týnici,“ říká Jiří Sulženko. Díky spolupráci se spolkem KULTURISTA se do projektu zapojí i organizátoři menších akcí, obce a města v severozápadní části Plzeňského kraje. „Součástí programu tak bude například barokní pouť Sv. Anny v Plané, Zahradní slavnosti na zámku ve Svojšíně či mistrovské varhanní kurzy v kostele sv. Jana Křtitele v Úterý,“ říká za spolek Kulturista Jan Florian.

V dalších letech se uskuteční víkendové semináře pro turistické průvodce, seminář pro mladé řemeslníky a hudebníci se mohou těšit na mistrovské kurzy barokní hudby nebo studentský orchestr, který jak na české, tak na bavorské straně uvede skladby známých i zapomenutých barokních mistrů – například dílo Opella ecclesiastica barokního skladatele J. A. Plánického. Další součástí projektu bude putovní výstava Barokní skvosty Čechy Bavorsko, která představí 100 nejvýznamnějších památek – 50 z české strany a 50 z Bavorska. V nově restaurovaných prostorách kláštera v Teplé bude uspořádáno odborné sympozium, zaměřené na interpretaci a animaci barokního dědictví.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 17.12.2017 14:06



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka