Bavaria Bohemia zve na besedu o Švejkovi

Před 100 lety zemřel spisovatel Jaroslav Hašek. Jeho patrně nejslavnější dílo – Dobrodružství dobrého vojáka Švejka – bez námahy překročilo hranice 60 jazyků.

Cílená propagace v Plzni

Těšilo se té cti, že bylo probuzeno na stříbrném plátně, uvedeno na divadelních prknech jako divadelní hra, nahráno jako vzrušující audiokniha a dokonce uvedeno jako opera.

Především se však hlavní hrdina, dobromyslný a prostoduchý voják, který svým naivním a přitroublým chováním lahodně humorným způsobem komentuje šílenství první světové války, zapsal do srdcí Čechů i Němců.

Na jedné straně se dílo dodnes těší neutuchající oblibě a jméno Švejk je využíváno jako marketingový nástroj (např. v gastronomii, pro kvalitní vína apod.) – a zároveň je nadále pěstován průvodní stereotyp, kdy jsou Češi se Švejkem neustále spojováni.

Panelová diskuze bb-talk chce tento fenomén prozkoumat a pokládá palčivou otázku: Jsou všichni Češi Švejkové?

Diskuse ze zúčastní:

Kenneth Hanshew (Univerzita Regensburg)

Milan Benedikt Karpíšek (Švejk-Band)

Arthur Schnabl (Setkání s Čechy).

Moderuje: Ferdinand Hauser (Radio Prague International)

Odkaz na bbkult.net:

https://www.bbkult.net/cz/events/106826-bb-talk-2023-na-tema-jaroslav-hasek-a-jeho-svejk

Akce je simultánně tlumočena, vstup zdarma. Koná se v Centru Bavaria Bohemia v bavorském Schönsee| čtvrtek 7. 12. 2023 | 18. 00 hodin.

Akce se koná v rámci projektu „Kultur ohne Grenzen – Begegnungen Bayern-Böhmen | Kultura bez hranic – setkávání Čechy-Bavorsko“ s podporou Česko-německého fondu budoucnosti.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka