Bílá pastelka bude ve středu po roce opět i v ulicích kraje

Ve středu 17. října 2018 proběhne u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole již 19. ročník celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka.

Jarní servisní akce AUTO CB

Její výtěžek podpoří speciální služby pro nevidomé a těžce zrakově postižené poskytované v celé ČR. V Plzeňském kraji bude prodávat cca 50 dvojic.

Pořadatelem sbírky je Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, zapsaný spolek ve spolupráci se svými dceřinými obecně prospěšnými společnostmi Tyfloservis a krajskými TyfloCentry.

Do ulic s kasičkami a v tričkách s emblémem Bílé pastelky vyrazí kolem 2 900 dobrovolníků, převážně z řad středoškolských studentů. Za minimální příspěvek 30,- Kč nabídnou zájemcům bílou pastelku a záložku s kalendářem na rok 2019.

Každý, kdo si koupí pastelku, podpoří zejména tyto projekty SONS ČR, z. s., Tyfloservisu, o.p.s. a krajských TyfloCenter: výcvik vodicích psů; odstraňování dopravních, orientačních a dalších bariér, se kterými se nevidomí každodenně potýkají na ulicích, v dopravních prostředcích a v budovách; přípravu pro rekvalifikaci a vstup na pracovní trh (práce s počítačem, masérský kurs a další povolání); volnočasové a sportovní aktivity; vydávání časopisů pro nevidomé; převod tištěných knih do podoby, ve které je mohou nevidomí číst za pomoci počítače. Značná část prostředků se použije na služby spojené s návratem lidí osleplých v dospělosti zpět do běžného života (nácvik prostorové orientace a chůze s bílou holí, výuku Braillova písma, zvládání práce v domácnosti poslepu a další).

Rozhlasový spot pro kampaň Bílá pastelka 2018 namluvil herec Martin Dejdar.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka