Blanka Josephová-Luňáková vedla uměleckou dílnu v Burundi

Plzeň –Blanka Josephová-Luňáková, herečka, lektorka, autorka loutkových her i písňových textů, scenáristka a držitelka Ceny Thálie strávila celý měsíc ve státě Burundi ve střední Africe.

Cílená propagace v Plzni

V rámci mezinárodního frankofonního projektu „Karavana deseti slov“ tu s místními studenty vytvořila inscenaci z jejich autorských textů. Projekt funguje už přes dvacet let, v České republice pouze ve městě Plzeň. Divadlo ALFA projekt Karavany deseti slov dlouhodobě koprodukuje a premiéra v Burundi tentokrát proběhla právě pod křídly Divadla ALFA.

Cílem projektu „Karavana deseti slov“ je srovnávání kultur jednotlivých zemí, kde se francouzština vyučuje nebo je úřední řečí. Francouzské ministerstvo kultury vyhlásí každý rok deset slov a ve všech zúčastněných zemích vznikají umělecké dílny, například pěvecké, taneční, výtvarné, slam poetry a další, které se danými slovy nechávají inspirovat. Tvorbu doprovází natáčení dokumentárního filmu.

Blanka Josephová-Luňáková a Jacques Joseph (v Alfě jako host) patří k letitým divadelním „nomádům“. Letos oba přistoupili na propojení české a burundské Karavany a vydali se pod rovník, aby během jednoho měsíce zinscenovali se šesti studenty Université du Burundi jejich autorské texty. „Zpočátku šlo tak trochu o střet kultur,“ vysvětluje Blanka Josephová-Luňáková. „V žádném případě jsme jim nechtěli vnucovat evropský pohled na divadlo, ale ke kompromisu nakonec došlo a dovolím si tvrdit, že byl z jejich strany vítán. Oni jsou vedeni k memorování, k realismu, doslovnosti, ilustraci. Ale stačilo jen ťuknout a probudili v sobě hravost, nadsázku, symboliku, začali si pohrávat s prostorem, s časem.“

Studentské představení hrané ve stylizaci čtyřmi herci a dvěma herečkami se jmenovalo Histoire époustouflante (Dechberoucí příběh). „Vyprávělo o vesnické dívce Amině, která se dostane na Univerzitu do Bujumbury. Celá rodina do ní vkládá veškeré naděje a velmi se kvůli tomu zadluží. Naivní Amina ale ve velkém městě naletí prvnímu chlápkovi, který ji dostane do jiného stavu a opustí ji. Dívku rodina zatratí, a tak se nakonec bez dokončeného studia, bez prostředků a s dítětem v náručí pokorně vrací do vsi, kde ji i s dítětem přijme dávný kamarád z dětství,“ popisuje lektorka.
V představení byly použity autorské básně, dialogy i monology. Premiéra se odehrála na Université du Lac pro diváky z řad studentů, profesorů i novinářů pár dní před návratem obou lektorů do České republiky. Ale herci jsou odhodláni odehrát více repríz sami.

Kromě práce se studenty byli oba divadelníci pozváni, aby pro učitele středních škol vedli dvoudenní seminář zaměřený na výuku francouzštiny s použitím prvků divadla.

„Tady jsme se setkali s podobným, trochu zkostnatělým přístupem, jen místo šesti studentů sedělo za stoly osm seriózních mužů v obleku a v lakýrkách, vybaveni zápisníky a připraveni poznamenat si, jaké nejlepší monology z Moliéra pro žáky vybrat,“ vzpomíná herečka. „Polilo mě horko a následně i je, když jsem navrhla, abychom stoly srazili ke stěně a na dva dny se stali hravými dětmi. Všeobecné zděšení nakonec netrvalo ani pět minut a vážení páni profesoři se natolik rozdováděli a nechali se vtáhnout do jednoduchých dramatických her, že zapomněli na Moliéra. V závěrečné reflexi tuto ‚speciální metodiku‘, jak dramatickou výchovu nazývali, všichni jednohlasně ohodnotili jako nebývalý způsob, jak pomocí kreativních her učit žáky, aniž by měli pocit, že se učí.“ Blanka Josephová-Luňáková tvrdí, že v Burundi nechala kus srdce a potvrzuje to tím, že už dnes s Bujumburou jedná o další edici pro rok 2023.

Zatímco Blanka Josephová-Luňáková pracovala se studenty ve střední Africe, její kolegové z Divadla ALFA baví svým uměním publikum v Japonsku. Na své doposud nejdelší zahraniční turné odletělo plzeňské divadlo na konci července a během devíti týdnů objede téměř celé Japonsko. Součástí turné jsou kromě čtyřiceti představení inscenace režiséra Tomáše Dvořáka „Pozor, Zorro!“ i workshopy práce s loutkou.

Domů se plzeňští divadelníci vrací v září a od začátku října tradičně začínají hrát pro veřejnost na své domovské scéně. Vstupenky do Divadla ALFA na Rokycanské třídě v Plzni je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně divadla.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka