Ceny malých bytů v kraji meziročně stouply o 22 %

Letos v červnu stál metr čtvereční malých bytů do 45 m2 v Plzeňském kraji 52 300 Kč.

Cílená propagace v Plzni

Průměr inzertních cen* této kategorie nemovitostí na prodej v této lokalitě v meziročním srovnání stoupl o 22 %. Vyplývá to z analýzy největšího českého realitního portálu Sreality.cz. Pro srovnání, průměrná cena za metr čtvereční byla v celém Česku letos v červnu 64 600 Kč.

Celkový počet nabídek na prodej malých jedno a dvoupokojových bytů o ploše do 45 m2 zaznamenal na Sreality.cz v meziročním srovnání pokles o 14 %. „Pro analýzu cen nemovitostí jsme se podívali na byty ve velmi dobrém stavu. U prodejů tvoří takové nabídky sedmdesát procent,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Téměř na polovinu se snížila nabídka například v Moravskoslezském kraji. Viditelně klesala třeba i v Pardubickém kraji (- 32 %), na Vysočině (- 30 %), nebo v Jihomoravském kraji (- 22 %) a v Praze (- 17 %). Větší nárůst byl v Plzeňském (26 %) a ve Zlínském kraji (16 %), menší pak ve Středočeském (10 %), Královéhradeckém (5 %) a Ústeckém kraji (3 %).

Nabídkové ceny vzrostly hned ve třinácti krajích
Z dat Sreality.cz je jasně zřejmý trend nárůstu nabídkových cen bytů k prodeji ve třinácti krajích. Největší skoky, přesahující zdražení o 20 %, byly ve srovnání s loňským červnem v Ústeckém, Moravskoslezském a Plzeňském kraji. Naopak jen poměrně nepatrné změny se odehrály na realitním trhu v Karlovarském kraji. V Kraji Vysočina došlo také jen k malému pohybu cen, zde to bylo ovšem jako v jediném kraji z celé republiky směrem dolů.

„Zdražování téměř v celé republice samozřejmě souvisí s poklesem nabídky a s růstem poptávky. V některých krajích ale docházelo k výraznému zvyšování cen i přes relativní nárůst nabídky, která zůstává vzhledem k poptávce nedostatečná. Za celý červen se k inzerentům dostalo dvakrát více odpovědních formulářů než ve stejném období před rokem. Nejvíce zobrazení za den mají pochopitelně nabídky v Praze a Jihomoravském kraji. Za nimi se loni řadil Středočeský a Plzeňský kraj. Poslední jmenovaný letos vystřídal Moravskoslezský kraj,“ doplňuje Smutná.

Ústecký kraj je ve srovnání s Prahou více než pětkrát levnější

V rámci Česka se nabízené ceny výrazně liší. Tradičně nejdražší je Praha s průměrnou cenou za metr čtvereční přesahující 113 000 Kč. Druhý nejdražší je Jihomoravský kraj, kde průměrné ceny zvedá hlavně Brno, třetí v pořadí je Středočeský kraj s cenami okolo 59 000 Kč za metr čtvereční. Na opačném pólu je Ústecký kraj, kde jsou ceny za metr čtvereční v průměru 19 000 Kč. Ve druhém nejlevnějším Moravskoslezském kraji se ceny pohybují těsně pod úrovní 28 000 Kč.

Vzácné a žádané jsou mikrobyty

S růstem cen se zvyšuje i zájem o velmi malé byty, tzv. mikrobyty s plochou do 20 m2 Nabídky k prodeji této speciální kategorie nemovitostí měly letos v červnu o polovinu více zhlédnutí než v loňském roce. Inzerátů s takto malými byty je ale dlouhodobě poskromnu, v loňském i letošním červnu se jich na webu Sreality.cz ve všech krajích dohromady objevilo jen okolo osmi desítek.

*Zdroj: Sreality.cz, průměr cen všech nabízených malých bytů. Ceny za loňský rok byly pro porovnání převáženy Indexem spotřebitelských cen (CPI).

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 09.09.2020 08:03



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka