Ceny Plzeňský Orfeus za vážnou hudbu znají své držitele

Na plese Nadace 700 let města Plzně v Měšťanské besedě byly slavnostně předány ceny Plzeňský Orfeus a Plzeňský Orfeus junior za rok 2022.

Cílená propagace v Plzni

Tyto ceny uděluje Nadace 700 let města Plzně mladým studentům za úspěchy v oblasti vážné hudby.

Laureátům předal ceny primátor města Plzně Roman Zarzycký a předseda správní rady nadace Petr Náhlík spolu s ředitelkou nadace Alenou Kozáková.

„Ocenění jsou vždy předávána na plese nadace, ale v předešlých dvou letech jsme museli přistoupit ke komornějšímu předání v úzkém kruhu, díky protiepidemickým opatřením,“ říká Alena Kozáková. „Velmi mě těší, že jsme se letos mohli opět setkat při příležitosti plesu nadace a že se s mladými, nadějnými umělci mohlo seznámit více lidí.“

Nadace 700 let města Plzně si v letošním roce připomíná 30 let od svého založení a udělování hudebních cen mladým umělcům je v jejím portfoliu od roku 2004, kdy byly uděleny první tři ceny Plzeňských Orfeů (Jarmila Vlachová, Aleš Briscein a Štěpán Pražák). Od roku 2011 jsou udělovány hudebníkům do 15ti let ceny Plzeňský Orfeus junior.

Plzeňský Orfeus má včetně nově oceněných 44 laureátů. Mladší sourozenec – Plzeňský Orfeus junior  má nyní 26 laureátů. V obou kategoriích získali někteří hudebníci cenu opakovaně. Součástí ocenění jsou skleněné skulptury a ve starší kategorii také finanční odměna na další hudební rozvoj laureátů. Za zmínku stojí jistě i to, že cena pro starší kategorii je z dílny sklárny Rückl a byla navržena právě pro toto ocenění.  Ceny jsou udělovány vždy za daný kalendářní rok v kategoriích do 15ti let – Plzeňský Orfeus junior a nad 15 let  - Plzeňský Orfeus studentům plzeňských škol.

Za rok 2022 se rozhodla správní rada Nadace 700 let města Plzně udělit zvláštní ocenění Patriku Kotlárovi a Tereze Růžičkové - studentům skladby na Konzervatoři Plzeň. Studenti spolupracují se Západočeským hudebním centrem bez nároku na honorář a přispívají k jeho dobrému jménu a jeho činnosti jako takové. 

Plzeňský Orfeus 2022

Zuzana Breuerová

Studentka 4. ročníku 2. cyklu ze ZUŠ Terezie Brzkové, ze třídy Mgr. Ivany Bártové. Opakovaně reprezentuje školu i město s vynikajícími výsledky nejen na soutěžích, ale i na významných koncertech. V roce 2022 obdržela Cenu hejtmana Plzeňského kraje. Úspěchy za hodnocené období: Bronzové pásmo na celostátní přehlídce Mládí a Bohuslav Martinů. 1. cena v mezinárodní soutěži Novohradská flétna a 1. cena v ústředním kole Soutěže MŠMT. Zuzana Breuerová aktivně vystupuje v duu s držitelkou Plzeňského Orfea za rok 2021 akordeonistkou Hanou Matějkovou.

Kateřina Hrušková

Studentka 2. ročníku Konzervatoře Plzeň, obor operní zpěv ve třídě MgA. Simony Procházkové. Studentka s velkým zájmem o daný obor s vynikajícími výsledky také v ostatních předmětech. Vystupuje na školních i mimoškolních koncertech. Úspěchy za hodnocené období: 1. cena Písňová soutěž Bohuslava Martinů, 3. cena Mezinárodní pěvecká soutěž A. Dvořáka v Karlových Varech v kategorii operní naděje. 

Dominik Klapka

Student 6. ročníku Konzervatoře Plzeň, obor operní zpěv, ve třídě MgA. Yevhena Shokalo. Student již během studia účinkuje v Divadle J. K. Tyla v Plzni, vystupuje na školních i mimoškolních koncertech. Uvedl také sólový recitál v Mariánských Lázních.  Od školního roku 2022/23 studentem HAMU. Úspěchy za hodnocené období: 1. cena soutěž Pražský pěvec, 3. cena Mezinárodní pěvecká soutěž A. Dvořáka v Karlových Varech a Čestné uznání na Duškově pěvecké soutěži v Praze.

Plzeňský Orfeus junior 2022

Tina Tranová 

Žákyně 4. ročníku 1. cyklu na ZUŠ Terezie Brzkové ve třídě Olgy Kinzlové. 

„V této mladé umělkyni se v ideálním poměru snoubí hudební talent s precizní pracovitostí, důsledností a radostí z hudby. Její houževnatost, muzikálnost a inteligentní přístup ke cvičení a provádění houslových skladeb na veřejnosti přináší Tině a jejím blízkým nejen radost na koncertech, ale i krásná umístění na soutěžích,“ říká o 10ti leté houslistce její vyučující Olga Kinzlová. Úspěchy za hodnocené období: 1. místo a absolutní vítěz soutěže Újezdská notička. Čestné uznání na Kociánově houslové soutěži. 3. cena na mezinárodní houslové soutěži Josefa Micky. 2. cena na mezinárodní houslové soutěži O cenu Václava Krůčka.

Adam Slunečko

Žák 1. ročníku 2. cyklu ze ZUŠ Sokolovská ze třídy Hany Trnkové.  Adam Slunečko získává ocenění Plzeňský Orfeus potřetí a to ve třech po sobě jdoucích letech. Pravidelně se umisťuje na předních místech kytarových soutěží. Je výjimečným kytaristou a hudebníkem, který dokáže publiku předat mnoho pocitů, emociálních zážitků a dojmů. Jeho schopnosti v ovládání nástroje jsou na vysoké úrovni. Úspěchy za hodnocené období: 1. místo na mezinárodní italské soutěži Giovani in Crescendo. 1. místo a cenu publika na soutěži PRAGuitarra Clássica 2022. 1. cena na  mezinárodní soutěži „BTHVN Wien“ a 2. cena na soutěži „Amadeus International Music Awards“ v Salzburgu. V roce 2022 přijetí do Studijní akademie uměleckého vzdělávání Menart, kde své schopnosti zdokonaluje pod vedením mentora, kytaristy Pavla Steidla.

Laureáti hudební ceny Plzeňský Orfeus

2004: Jarmila Vlachová - akordeon, Aleš Briscein - zpěv, Štěpán Pražák - housle

2005: Zuzana Bouřilová - klavír, Jiří Pešek - klavír

2006: Lucie Hilscherová - zpěv, Radek Dlouhý - akordeon

2007: Dominika Kopecká - zpěv, Jan Fraus - zpěv, Petr Vacek - akordeon

2008: Adam Plachetka - zpěv, Marek Pavelec - housle

2009: Marek Pavelec - housle, Jan Šimandl - klavír, Pavel Samiec - akordeon a skladba 

2010: Anastázie Šourová - sbormistrovství

2011: Adéla Lučanská - zpěv, Pavel Samiec - skladba

2012: Barbora Haasová - příčná flétna, Luboš Marek - akordeon, Jan Marhoul - akordeon

2013: Marie Čejnová - akordeon, Eli Kalčeva - klavír

2014: Martin Cába - kytara, Jan Rösner - skladba, Jakub Smola - violoncello

2015: Eliška Bošková - příčná flétna, Alžběta Baldová - klarinet

2016: Kryštof Kohout - housle

2017: Eliška Bošková - příčná flétna, Václav Špíral - skladba, Václav Hřebec - kytara

2018: Michaela Augustinová – skladba, Eliška Dedková - kytara, Kryštof Kohout - housle

2019: Laura Kopřivová  - příčná flétna

2020: Eduard Kollert - housle, Najafli Janel  - housle, Klára Skalková - klavír

2021: Hana Matějková - akordeon, Michal Švec - operní zpěv

2022: Zuzana  Breuerová - příčná flétna, Kateřina Hrušková - operní zpěv, 

          Dominik Klapka - operní zpěv

Laureáti ceny Plzeňský Orfeus junior

2011: Greti Kalčeva - housle, Kryštof Kohout - housle, kytara, zpěv

2012: Kryštof Kohout - housle, kytara, Tomáš Kozák -  kytara, dudy, příčná flétna

          Dále byla udělena dvě zvláštní ocenění: Jeroným Široký -  akordeon, 

          Sebastián Kuhn - trubka, klavír, bicí

2013: Greti Kalčeva - housle, Pavla Tesařová - housle, Kryštof Kohout - housle, kytara

2014: Jan Dolejš - klavír

2015: Zuzana Růžičková - zobcová flétna, Jindřich Rosendorf - klavír

2016: Jan Dolejš - klavír, Jana Škarbanová -klavír, Daniela Holá - akordeon

2017: Jan Dolejš - klavír, Daniela Holá - akordeon, Emma Jančová - kytara

2018: Daniela Holá - akordeon, Emma Jančová - kytara

2019: Cena nebyla udělena

2020: Adam Slunečko - kytara, Tina Tranová - housle, Daniel Štika - akordeon  

2021: Tereza Knoblochová - harfa, Adam Slunečko - kytara, Šimon Váhala  - trubka 

2022: Tina Tranová - housle, Adam Slunečko - kytara

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 04.03.2023 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka