Česko-německá fotosoutěž láká na hodnotné ceny

Přímo před domovními dveřmi začíná podél česko-bavorské hranice jedinečná krajina – „Zelený pás“.

Cílená propagace v Plzni

Podél bývalé Železné opony probíhá napříč Evropou. S fotografickou výstavou by chtělo Centrum Bavaria Bohemia otevřít nové perspektivy pro přírodní a kulturní dědictví Zeleného pásu. Fotografky a fotografové, amatéři a profíci jsou vyzváni, aby přihlásili do soutěže své nejlepší snímky z oblasti „Zeleného pásu“ podél česko-bavorské hranice. Nejlepší fotky se stanou součástí připravované výstavy a na favority publika čekají atraktivní ceny!

„Právě v době, v které jsou hranice opět přechodně zavřené, bychom Vás chtěli pozvat k vnímání krajiny podél česko-bavorských hranic jako jeden celek – spojený díky společné historii. Příroda stejně nezná hranice“, vysvětluje účel fotosoutěže Veronika Hofinger, vedoucí Centra Bavaria Bohemia.

Po dobu čtyř desetiletí protínala Železná opona Evropu. Podél Železné opony byly zřízeny hraniční zátarasy, nataženy ostnaté dráty, zmizely stovky osad a odehrávaly se tragické osudy. Před 30 lety se otevřely hranice, Lidé mohou bez překážek cestovat a objevovat území na druhé straně hranic. A je toho hodně co objevovat: Vznikla jedinečná oblast ve Střední Evropě, kde se příroda mohla volně rozvíjet, vznikla síť z biotopů a historicky utvářené kulturní krajiny - „Zelený pás“. Stopy zaniklých osad a historického využívání půdy stejně tak jako zříceniny kasáren pohraniční stráže svědčí o minulosti.

 „Výstava má ukázat i těm, kteří si momentálně nemohou užívat krajiny Zeleného pásu, jaký poklad leží na česko-bavorských hranicích – a podpořit radostné očekávání otevření hranic po odeznění koronavirové pandemie. V tomto smyslu jsme vybírali i ceny pro vítězné fotografie“, říká Ivana Danisch, která má v CeBB na starosti projekt Kultura bez hranic – Setkávání Čechy-Bavorsko. Fotografie mohou být přihlášeny do soutěže do 18. května 2020 přes přihlašovací modul na www.bbkult.net. Z přihlášených fotografií vybere česko-německá porota ty nejlepší fotografie pro letní výstavu Centra Bavaria Bohemia - online na www.bbkult.net a dle možnosti i v prostorách Centra Bavaria Bohemiav Schönsee. Vítězné obrázky určí veřejné hlasování publika.

Výstava se koná v rámci projektu „Kultura bez hranic – setkávání Čechy-Bavorsko“ za podpory Česko-německého fondu budoucnosti a zemského okresu Schwandorf.


Fotosoutěž „Přírodní a kulturní dědictví Zelený pás Česko-Bavorsko“

Vypsání fotosoutěže s podmínkami účasti lze najít v podrobné české a německé verzi na www.bbkult.net. Uzávěrka přihlášek je 18. května 2020. Soutěž se obrací na amatérské fotografy a fotografky stejně tak jako na poloprofesionální a profesionální fotografy a fotografky s bydlištěm v Německu nebo v České republice. Fotografie musí být pořízeny v česko-bavorském pohraničí. Rok pořízení snímku nehraje roli – snímky z předchozích let jsou rovněž povoleny, pokud nebyly jiným způsobem zveřejněny. Ke každé fotce může být připojen i textový soubor v češtině nebo němčině, který popisuje motiv, nebo vypráví malý příběh, vztahující se k přihlášené fotografii. Přihlášení snímků se provádí přes přihlašovací modul na www.bbkult.net.

První místa soutěže jsou dotována věcnými cenami:
1. místo: Jeden víkend včetně přenocování v sousední zemi*1
2. místo: Poukázka v hodnotě 100 EUR pro účast na kulturním zájezdu, organizovaném Centrem Bavaria Bohemia
3. místo: Exkurze v pivovaru včetně večeře pro 2 osoby v sousední zemi*2
4. místo: Večeře pro 2 osoby v sousední zemi*3
5. místo: Sladké pozdravy ze sousední země

1*(německý vítěz získá víkend v Česku, český vítěz víkend v Německu)

2*(němečtí vítězové se mohou těšit na ochutnávku piva a večeři v Česku, čeští vítězové naproti tomu v Německu)

3*(němečtí vítězové budou pohoštěny v Česku, čeští vítězové v Německu)

 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka